Karaliene Elizabete II ar cepuri ES krāsās atklāj parlamenta jauno sasaukumu
Pasaulē
2017. gada 22. jūnijs, 13:16

Karaliene Elizabete II ar cepuri ES krāsās atklāj parlamenta jauno sasaukumu

LETA

Lielbritānijas karaliene Elizabete II trešdien, atklājot parlamenta jauno sasaukumu, izklāstīja premjerministres Terēzas Mejas jaunās valdības programmu nākamajiem diviem gadiem, kurā galveno vietu ieņem "raita un sakārtota" aiziešana no Eiropas Savienības (ES).

Karaliene Elizabete II atklāj parlamenta jauno sasaukumu

gallery icon
9

No 27 programmā minētajiem likumprojektiem astoņi ir saistīti ar tā dēvēto "Breksitu" un tā sekām.

Līdz ar likumprojektu, kas paredz ES tiesību normu pārnesi uz Apvienotās Karalistes likumiem, paredzēti likumprojekti, kas regulē tirdzniecības, muitas, imigrācijas, zvejniecības, lauksaimniecības, kodolenerģētikas un sankciju jautājumus.

Tikmēr virkne citu ieceru, kas bija paredzētas Konservatīvās partijas priekšvēlēšanu programmā pirms 8.jūnijā notikušajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kurās toriji zaudēja absolūto vairākumu, vai nu atmesta, vai arī atlikta uz vēlāku laiku. Cita starpā malā atliktas sociālās aprūpes, izglītības un uzņēmējdarbības regulējumu reformas.

Līdztekus "Breksitam" valdība apņēmusies pievērst lielāku vērību sabiedrības bažām par īstenoto taupības politiku, tomēr valdība nav atteikusies no savām iecerēm iegrožot budžeta deficītu.

Tradicionāli monarha runu parlamenta sesijas oficiālajai atklāšanai gatavo ministri, un karalis vai karaliene to tikai nolasa. Parasti šajā runā tiek izklāstīta valdības programma nākamajam gadam, taču, ņemot vērā lielo ietekmi, kuru uz valsts dzīvi atstās izstāšanās no ES, šoreiz programma sagatavota diviem gadiem, tas ir, līdz "Breksita" sarunu plānotajam noslēgumam.

Karalienes runā nebija pieminēta arī ASV prezidenta Donalda Trampa ierosinātā valsts vizīte, kas šķietami apstiprina pieņēmumus, ka tā arī varētu būt atlikta.

Tikmēr valdība apgalvo, ka iespējamā vizīte nav pieminēta vienīgi tāpēc, ka vēl nav noteikts konkrēts tās laiks.

Karaliene savā runā norādīja, ka valdība "Breksita" jautājumā apņēmusies veidot "iespējami plašāko konsensu", sadarbojoties gan ar parlamentu, gan reģionālajām valdībām, gan ar uzņēmējiem un citiem sabiedrības locekļiem.

"Manas valdības prioritāte ir nodrošināt iespējami labāko vienošanos par valsts aiziešanu no Eiropas Savienības," uzrunājot deputātus sacīja karaliene. "Vēlēšanu rezultāti nav tādi, uz kādiem es cerēju, taču šī valdība uz vēlētāju sūtīto vēstījumu atbildēs ar pazemību un apņēmību."

Desmitiem tūkstošu Eiropas Savienības atbalstītāju pārpludina Londonas ielas

Desmitiem tūkstošu ES atbalstītāju veica krāsainu gājienu cauri Londonas ielām, lai protestētu pret Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības.

gallery icon
60

Karalienes runa formāli jāapstiprina likumdevējiem, un balsojums, kas faktiski būs uzticības izteikšana Mejas valdībai, gaidāms nākamajā ceturtdienā.

Mejas mazākuma valdībai vairākuma nodrošināšanai nepieciešams Ziemeļīrijas unionistu atbalsts, taču sarunas ar Demokrātisko unionistu partiju (DUP) vēl turpinās.