foto: LETA
Igaunijā piespriež 5 gadus cietumā Krievijas savervētam spiegam
Tiesa Igaunijā Krievijas GRU savervētam vīrietim piespriež piecu gadu cietumsodu.
2017. gada 8. maijs, 16:15

Igaunijā piespriež 5 gadus cietumā Krievijas savervētam spiegam

LETA

Harju apriņķa tiesa pirmdien piesprieda piecu gadu cietumsodu 30 gadus vecajam Krievijas pilsonim Artjomam Zinčenko, kurš nelikumīgi sadarbojies ar Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galveno izlūkošanas pārvaldi (GRU) un tādā veidā pastrādājis noziegumu pret Igauniju.

Prokuratūras izvirzītās apsūdzības liecina, ka GRU savervēja Zinčenko 2009.gadā un no 2013.gada līdz aizturēšanai šogad viņš aktīvi piedalījās tās aģentu operatīvajā darbā ar mērķi kaitēt Igaunijas drošībai.

Pret Igauniju vērstajā slepenajā sadarbībā Zinčenko norādes saņēmis no GRU darbiniekiem. Viņa uzdevums galvenokārt bija ievākt informāciju par valstij nozīmīgiem objektiem un organizācijām, kas sniedz tiem pakalpojumus, kā arī vākt datus par Aizsardzības spēku, zemessardzes ("Kaitseliit") un sabiedroto militārās tehnikas pārvietošanos.

Slepenās darbības laikā iegūto informāciju Zinčenko vairākkārt nodevis GRU darbiniekiem, izmantojot dažādus sakaru līdzekļus, kā arī tiekoties klātienē Sanktpēterburgā.

Zinčenko ir Krievijas pilsonis, kuram kopš 2013.gada ir uzturēšanās atļauja Igaunijā.

Kriminālizmeklēšanu Valsts prokuratūras vadībā veica Drošības policija.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Drošības policijas ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu aprīlī preses konferencē, iepazīstinot ar jaunāko dienesta gadagrāmatu, informēja, ka kāda GRU savervēta persona aizturēta 9.janvārī un tai izvirzītas apsūdzības saskaņā ar Sodu likuma pantu, kas paredz sodu ārvalstniekiem, kas iesaistījušies pret Igaunijas neatkarību un teritoriālo nedalāmību vērstās nevardarbīgās darbībās. Par šādām darbībām paredzētais maksimālais sods ir desmit gadi cietumā.

Pēdējo gadu laikā Krievija specdienesti interesējas par iespējām savervēt Igaunijas iedzīvotājus, kuriem nav tiešas pieejas valsts noslēpumam. Parasti šīm personām ir Igaunijas un Krievijas dubultpilsonība un viņu nelegālās pārrobežu darbības padara tos par vieglu Krievijas specdienestu mērķi.