foto: Xinhua/Sipa USA/ Vida Press
Černobiļas avārijas radiāciju 31 gadu vēlāk fiksē tālajā Čehijā; tur mīt radioaktīvās mežacūkas
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2017. gada 27. aprīlis, 16:22

Černobiļas avārijas radiāciju 31 gadu vēlāk fiksē tālajā Čehijā; tur mīt radioaktīvās mežacūkas

LTV Panorāma

31 gadu pēc Černobiļas kodolkatastrofas radiāciju joprojām fiksē tālu prom no avārijas vietas. Piemēram, Čehijā, kas atrodas gandrīz 1000 kilometru no Černobiļas, mežos joprojām mīt radioaktīvas meža cūkas. 

Unikāli un vēsturiski kadri - Černobiļa laiku lokos

Černobiļas AES katastrofa bija 1986. gada 26. aprīlī notikusī kodolkatastrofa Černobiļas AES, Ukrainas PSR (tagadējā Ukrainas teritorijā), PSRS. Tā tiek ...

gallery icon
139

Radioaktīvos putekļos no Černobiļas 1986.gadā pāri visai Eiropai un Skandināvijai aiznesa vēji, tie gāja pāri arī Latvijai. Te gan neviens dienests nepārbauda, kādi ir mūsu savvaļas dzīvnieki, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

Apmēram puse mežacūku, kas mīt Čehijas dienvidrietumos, Šumovas rajonā, ir radioaktīvas, un to gaļu nevajag lietot pārtikā, nesen ziņu aģentūrām pavēstījis Čehijas veterinārais dienests. Radioaktīvo cēziju cūkas uzņemot, barojoties ar sēnēm, kas labi uzsūc radiāciju no augsnes. 

2014. un 2015.gadā Čehijā nomedīja vairāk nekā 600 cūku un 47% gadījumu radiācijas līmenis pārsniedza pieļaujamās normas. Jāpiemin, ka mežacūku gaļa ir ļoti iecienīta čehu restorānos. 

Ikvienu medījumu, pirms tas nonāk uz galda, inspektori pārbauda. Izrādās, ka radioaktīvās cūkas satopamas arī Vācijas un Austrijas mežos. Latvijā gan neviens nevar pateikt, kādas ir mūsu mežacūkas, jo valsts monitoringa plāns to neprasa. 

Valsts vides dienesta pārstāve Maruta Bukleviča stāsta: "Ir noteikti uzdevumi, kas tiek mērīts, un kas netiek mērīts. Piemēram, radiācija mērīta netiek," piebilstot, ka šāds pasākums nešaubīgi izmaksā dārgi, turklāt Latvijā ir samērā zemi riski, piemēram, mums nav atomelektrostaciju, mums ir zema fona radiācija. Tas mums ir viens no zemākajiem Eiropā. 

Vairāk skaties sižetā!