Arī no Igaunijas bēgļi bēg prom. Kupla ģimene brauc atpakaļ uz dzimto Irāku
Šis ir bēgļa statusu apliecinošs dokuments, pieder sīrietei.
2017. gada 11. aprīlis, 21:08

Arī no Igaunijas bēgļi bēg prom. Kupla ģimene brauc atpakaļ uz dzimto Irāku

LETA

Igauniju oficiāli atstājusi ģimene, kas valstī izvietota Eiropas Savienības (ES) patvēruma meklētāju pārvietošanas programmā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Irākas bēgļu ģimenē ir pieci cilvēki - pāris un viņu trīs bērni. Ģimene labprātīgi atgriezusies dzimtenē. Janvārī no Igaunijas prom devās ģimenes tēvs, bet pagājušajā nedēļā viņam sekoja arī pārējie ģimenes locekļi.

Ģimene Igaunijā ieradās pērn martā. Tā bija pirmā ģimene, ko Igaunija uzņēma ES programmā. Vienlaikus ar ģimeni Igaunijā ieradās arī divi vīrieši.

Savukārt laikraksts "Virumaa Teataja" vēsta, ka piecu bēgļu no Sīrijas ģimene, kas pērn augustā tika izmitināta Rakverē Igaunijas ziemeļos, martā devusies uz Vāciju.

Ģimenē bija precēts pāris ar pirmsskolas vecuma bērnu un vīra pensijas vecuma vecāki. Ģimenei tika piešķirti divi dzīvokļi vienā ēkā.

Juhans Saharovs, kurš vada Johannesa Mihkelsona centru, kas sniedza atbalsta pakalpojumus ģimenei, norādīja, ka no visām centra uzmanības lokā esošajām ģimenēm Igauniju pametusi tikai šī viena ģimene. Tomēr viņš atzina, ka viņa rīcībā ir informācija, ka kopumā 26 cilvēki plāno doties prom.

Rakveres mērs Mihkels Juhkami apgalvoja, ka saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju sīriešu ģimene esot tikai devusies apciemot radiniekus Vācijā un plāno atgriezties Igaunijā. Viņš gan uzsvēra, ka lēmums šajā jautājumā esot pašas ģimenes ziņā.

Tā kā ģimene Igaunijā neatrodas vien trīs nedēļas, pašvaldībai nav iemesla atņemt bērnam piešķirto vietu bērnudārzā.

Igaunija ES patvēruma meklētāju pārvietošanas programmā ir uzņēmusi 120 personas. Līdz šim viena no tām oficiāli atgriezusies savā izcelsmes valstī, divas ir aizturētas, viena atrodas slimnīcā smagā stāvoklī, bet vairākas ceļo pa Eiropu. Jēdzienu ceļo izmanto Igaunijas Iekšlietu un sociālo lietu ministrijas, jo patvērumu saņēmušajiem ārvalstniekiem ir tiesības 90 dienas neatrasties Igaunijā un doties uz citām Eiropas valstīm.

Igaunijas Sociālo lietu ministrijā otrdien informēja, ka pašlaik no valsts izbraukušas sešas ģimenes jeb 31 cilvēks. To skaitā ir arī ģimene, kas atgriezās Irākā, bet pārējie ārpus Igaunijas nav pavadījuši ilgāk nekā 90 dienu, tādēļ nav iespējams precizēt, vai viņi prom devušies uz neatgriešanos.

Kasjauns.lv vairākkārt vēstījis, ka arī uz Latviju pārvietotie bēgļi lielākoties pēc visai īsa laika šeit atkal aizceļo prom.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās