foto: AP
Ko amerikāņiem izdevies izpostīt šīs nakts gaisa triecienos Sīrijai
ASV mērķis bija izpostīt aviobāzi.
2017. gada 7. aprīlis, 08:12

Ko amerikāņiem izdevies izpostīt šīs nakts gaisa triecienos Sīrijai

LETA

(Papildināta ar visu jaunāko informāciju pl. 9:300) ASV raķešu triecienā Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē nogalināti četri karavīri un faktiski iznīcināti teju visi objekti tajā, paziņoja novērotāju organizācija. Tikmēr kāds aculiecinieks ziņo, ka pirms uzbrukuma no Sīrijas bāzes evakuēts personāls, kas liek domāt tur zināja par gaidāmo.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Amerikāņu raķetes gaisa triecienos Sīrijai

ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes "Tomahawk" uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebojoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču ...

gallery icon
14

"Aviobāze tika gandrīz pilnībā iznīcināta - skrejceļš, degvielas cisternas un pretgaisa aizsardzība - viss tika saspridzināts gabalos," sacīja Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) direktors Rami Abderrahmans. "Tur uz vietas bija iznīcinātāji "Su-22", "Su-24" un "MiG-23"."

"Starp četriem nogalinātajiem karavīriem ir aviācijas brigādes ģenerālis," sacīja Abderrahmans. Pēc viņa teiktā, triecienā arī sapostītas virsnieku kazarmas.

Homsas provinces gubernators Talals Barazi pavēstīja, ka triecienā nogalināti pieci cilvēki - trīs militārpersonas un divi civilisti, bet bāzei nodarīti smagi materiālie postījumi.

Pēc viņa teiktā, bāzē esošie spēki "sniedz svarīgu atbalstu" cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Palmīras reģionā. "ASV bombardēšana vājina Sīrijas armijas spējas karā pret terorismu," sacīja Barazi.

Kā norāda aktīvisti un nemiernieki, Šairatas aviobāze ir viena no valdības spēku aktīvākajām bāzēm uzlidojumu veikšanai visām nemiernieku teritorijām Sīrijas vidienē un ziemeļos.

Šairatas aviobāze ir valdības spēku otra svarīgākā aviobāze un par to plašāka ir tikai Latākijas aviobāze Vidusjūras piekrastē, kur izvietojušies arī režīmu atbalstošie Krievijas spēki.

Sīrijas opozīcijas grupējums Sīrijas Koalīcija apsveica ASV triecienu, paziņojot, ka tas izbeidz "nesodāmības" ēru un tam ir jābūt tikai sākumam.

Ka ziņots, ASV piektdienas naktī raidīja 59 spārnotās raķetes "Tomahawk" uz gaisa spēku bāzi Sīrijā, atriebjoties par šonedēļ Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem, paziņoja ASV amatpersonas.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šis gaisa trieciens veikts ASV "vitālās nacionālās drošības interesēs". Viņš arī aicināja "civilizētās nācijas" "izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā".

Tas bija pirmais tiešais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, ASV bruņotajiem spēkiem izpildot prezidenta Donalda Trampa nozīmīgāko militāro pavēli kopš viņa inaugurācijas.

Raķetes tika izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem "Porter" un "Ross" Vidusjūras austrumos. Tās tika raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, veicot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

"Šī vieta bija saistīta ar Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmu un tieši saistīta ar šausmīgo 4.aprīļa ķīmisko ieroču uzbrukumu," sacīja Baltā nama amatpersona.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Mēs ar lielu ticamības pakāpi lēšam, ka šonedēļ notikušais ķīmisko ieroču uzbrukums tika veikts no šīs vietas ar aviāciju, kas pakļauta Asada režīma pavēlniecībai," piebilda šī amatpersona.

"Mēs ar līdzīgu ticamības pakāpi arī lēšam, ka Asada režīms šajos uzbrukumos izmantoja nervu gāzi, kas līdzīga zarīnam," sacīja amatpersona.

Trieciens bija negaidīts, jo Tramps kā ASV prezidenta kandidāts bija brīdinājis ASV neiesaistīties Sīrijas pilsoņkarā, kurš sākās pirms sešiem gadiem. Tramps tomēr asi reaģēja uz otrdien notikušo ķīmisko uzbrukumu, nosaucot to par "cilvēces negodu", ar kuru tikušas pārkāptas "daudzas līnijas".

Aculiecinieka stāsts:

Sīrijas militārpersonas, pēc visa spriežot, nojautušas par gaidāmo ASV triecienu Sīrijas Šairatas aviobāzei un vēl pirms trieciena no bāzes evakuējušas personālu un militāro tehniku, apliecināja trieciena aculiecinieks.

Vairāki desmiti raķešu "Tomahawk" trāpījuši gaisa spēku bāzei līdzās Homsai, nodarot postījumus skrejceļiem, torņiem un satiksmes kontroles ēkām, amerikāņu raidorganizācijai ABC apliecināja vietējais iedzīvotājs un cilvēktiesību aktīvists, kurš dzīvo netālu no bāzes.

ASV amatpersonas uzskata, ka no Šairatas bāzes izlidojusi lidmašīna otrdien virs mierīgajiem iedzīvotājiem Idlibas provincē nometusi ķīmisko ieročus, nogalinot 86 cilvēkus.

Piektdienas trieciens ildzis 35 minūtes un tā sekas bijušas jūtamas visā pilsētā. Aviobāzes abi galvenie skrejceļi sapostīti, postījumi nodarīti dažiem no 40 nocietinātajiem bunkuriem.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka bāzi 2016.gada sākumā izmantojusi arī Krievijas armija, tomēr Krievijas karavīri pēc tam pārcelti uz citurieni, bet bāzē pamatā darbojušies Sīrijas un Irānas karavīri.

Līdzās lidostai esot viesnīca, kurā uzturas Irānas karavīri. Tiesa gan, nav zināms, vai arī viesnīca triecienā cietusi.

Cilvēku upuri šajā triecienā, vismaz mierīgo iedzīvotāju vidū, varētu būt vien minimāli, jo uz vietējo slimnīcu neesot bijusi manāma pastiprināta transporta plūsma, sacīja aculiecinieks.

Krievija dusmīga

Krievijas Federācijas padomes deputāti piektdien nosodīja ASV raķešu triecienu Sīrijas gaisa spēku bāzei, bet parlamenta augšpalātas Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Viktors Ozerovs arī brīdināja, ka Krievija var Sīrijā saraut visus militāros kontaktus ar ASV.

"Tas var sagraut centienus cīņā ar terorismu," sacīja Ozerovs, vienlaikus apliecinot, ka Krievija pieprasīs steidzami sasaukt ANO Drošības padomes sēdi.

Trieciena mērķis bijis "apzīmogot" Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam izteiktās apsūdzības par viņa vainu uzbrukumā ar ķīmiskajiem ieročiem Idlibas provincē, savukārt skaidroja augšpalātas Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs.

"Šajā naktī notikušajam amerikāņu spārnoto raķešu triecienam Sīrijas aviobāzei līdzās izziņotajam mērķim "sodīt par noziegumu" ir tikai viens mērķis - ar pulveri "apzīmogot" iepriekš pasludināto spriedumu par Asada atbildību par ķīmisko uzbrukumu Idlibā," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja senators.

Kosačovs arī pauda šaubas par to, vai tā bija Sīrijas armija, kas Idlibā otrdien pielietoja ķīmiskos ieročus.

"Asadam nevajadzētu būt ķīmisko ieroču, turklāt nav skaidrs, kāpēc viņam tas būtu vajadzīgs apstākļos, kad pozīcijas nostiprinās, nevis vājinās," norādīja Kosačovs.

 

Indīgas gāzes uzbrukumā Sīrijā nogalināti 72 cilvēki

gallery icon
7