Sīrijas glābēji stāsta par ķīmiskā uzbrukuma šausmām: "Mūsu kolēģi spļāva asinis..."
Pasaulē
2017. gada 6. aprīlis, 17:58

Sīrijas glābēji stāsta par ķīmiskā uzbrukuma šausmām: "Mūsu kolēģi spļāva asinis..."

Kasjauns.lv

Sīrijas glābēji stāsta par piedzīvoto pēc ķīmiskā uzbrukuma nemiernieku kontrolētās Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētai. Tas bijis ļaunākais ķīmiskais uzbrukums Sīrijā pēdējo četru gadu laikā.

Glābējs Abeds Alkarīms Noureldeins Šeikuns stāsta: "Man ir 30 gadu, un es strādāju civilajā aizsardzībā. Vakar 6:30 gaisa spēki veica pirmo uzbrukumu un mūsu komanda devās uz notikuma vietu. Trīs vīrieši no civilās aizsardzības ieradās, kad bija pirmais uzbrukums, - eksplodēja lādiņš. Raķete bija pildīta ar ķīmiju, bet viņi par to nezināja un kliedza uz mums - līdz zaudēja samaņu. Kad  viņus sasniedzām, mēs sākām evakuēt ievainotos un redzējām, ka cietušajiem mutē ir putas. Mēs paguvām pārvietot divus ievainotos, tad zaudējām samaņu un nokritām."

"Mēs paguvām pārvietot divus ievainotos, tad zaudējām samaņu un nokritām," stāsta glābējs Abeds Alkarīms Noureldeins Šeikuns.


Cits glābējs Haldes Al-Nesrs stāsta: "Man ir 29 gadi, un civilajā aizsardzībā esmu brīvprātīgais. Mums paziņoja par uzlidoumu pilsētas ziemeļu daļā, mēs devāmies uz notikuma vietu ap 6:40. Tur mūs pārsteidza cilvēki, kuri gulēja uz zemes un raustījās, daudziem no viņiem pa muti nāca putas. Uz to bija grūti noskatīties, un mēs secinājām, ka tā ir bīstama un indīga gāze. Mēs sākām glābt cilvēkus. Arī pirmā civilās aizsardzības vienība, kura bija ieradusies pirms mums, cieta tāpat kā citi ievainotie, viņi nevarēja normāli funkcionēt."

Glābēji apskata sprādziena sekas.

"Mūsu kolēģi spļāva asinis, tāpēc izsaucām vēl vienu brigādi. Kad viņi atbrauca un ieraudzīja notikušo, viņi apjukumā nespēja saprast, kurus glābt pirmos - viņu kolēģus vai cietušos cilvēkus. Uz zemes gulēja simtiem cilvēku," turpina Al Nesrs.

"Ar civiliedzīvotāju palīdzību mēs izglābām visus. Civilie cietušos pārvietoja ar saviem personīgajiem transporta līdzekļiem, jo to skaits bija ļoti liels. Pat ja mums būtu 50 mašīnas, ar tām nebūtu pieticis. Ar viņu palīdzību mēs sasniedzām medicīnas centru, kur visi cilvēki tika noguldīti uz zemes, bet mēs nezinājām, ko darīt. Sākām izsmidzināt ūdeni uz cietušajiem un sniegt viņiem pirmo palīdzību," stāsta Al Nesrs.

Indīgas gāzes uzbrukumā Sīrijā nogalināti 72 cilvēki

gallery icon
7

"Palūdzām cilvēku palīdzību, un viņi ieradās palīdzēt ar saviem transporta līdzekļiem no visas Idlibas. Bija ap 400 cietušo. Lielākā daļa no cilvēkiem, kuri saindējās, nomira, jo viņi jau kratījās. Kopumā nomira ap 70 cilvēku. Kad glābām cietušos, arī es ieelpoju gāzi un jutu, ka man kļūst grūti elpot. Mūsu komandai, kura sasniedza notikuma vietu pirmā, traumas ir smagākas un viņi joprojām atrodas slimnīcā. Viņu stāvoklis ir stabils, taču sarežģīts. Tā bija liela traģēdija," stāsta glābējs.

Sīrijas opozīcija šajā uzbrukumā vainoja Asada armiju.

Nemiernieku kontrolētajā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos otrdien notika uzlidojums, kura laikā izplatījās indīga gāze.

Uzbrukumā nogalināti 86 cilvēki, tostarp 30 bērni.

Sīrijas opozīcija šajā uzbrukumā vainoja Asada armiju, kas savukārt noliedza savu saistību ar to un apsūdzēja "teroristu grupējumus" "ķīmisku un toksisku vielu" lietošanā.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien paziņojusi, ka Sīrijas aviācija veikusi uzlidojumu "teroristu noliktavai", kurā atradušās "toksiskas vielas", ko opozīcija noraidījusi kā melus.