foto: AFP/Scanpix/LETA
Sīrijā uzbrukumā ar "indīgu gāzi" nogalināti 58 cilvēki, tostarp 11 bērni
Pasaulē
2017. gada 4. aprīlis, 12:09

Sīrijā uzbrukumā ar "indīgu gāzi" nogalināti 58 cilvēki, tostarp 11 bērni

LETA

(Ziņa papildināta 12:38) Nemiernieku kontrolētā pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos otrdien 58 cilvēki, arī 11 bērni, zaudējuši dzīvību uzlidojumā, kurā izplatīta "indīga gāze", pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Cilvēki, kas zaudējuši dzīvību Hān Šeihūnā, Idlibas provincē, gājuši bojā gāzes iedarbības rezultātā, norādīja SOHR, piebilstot, ka vēl vairākiem desmitiem cilvēku radušās elpošanas ceļu problēmas un citi simptomi.

Indīgas gāzes uzbrukumā Sīrijā nogalināti 72 cilvēki

gallery icon
7

SOHR nevarēja paskaidrot, kāda veida viela izplatīta, kā arī to, vai uzlidojumu veikušas Krievijas vai Sīrijas lidmašīnas.

Upuri paģībuši, vēmuši un viņiem no mutes nākušas putas, SOHR liecinājuši avoti Hān Šeihūnas medicīnas dienestos.

Aktīvistu izplatītajās fotogrāfijās redzams, kā organizācijas "Baltās ķiveres" dalībnieki mazgā ievainotos, kā arī vismaz divi vīrieši, kuriem ap muti ir putas.

Idlibas provinci kontrolē nemiernieku alianse, kurā ietilpst arī Levantes iekarošanas fronte - grupējums, kas vēl nesen bija pazīstams ar nosaukumu "Al Nusra" un kā "Al Qaeda" Sīrijas atzars.

Šis grupējums ir Krievijas un Sīrijas uzlidojumu pastāvīgs mērķis, turklāt tam uzbrukusi arī ASV atbalstītā kurdu un arābu alianse, kas pamatā cīnās pret "Islāma valsti".

Šausmas Sīrijā: Alepo sabombardētās slimnīcas

gallery icon
28

Sīrijas opozīcijas Nacionālā koalīcija Hān Šeihūnas uzbrukumā vaino Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību un pieprasa ANO veikt izmeklēšanu.

Opozicionāri aicina sasaukt ANO Drošības padomes "ārkārtas sēdi, nekavējoties uzsākt izmeklēšanu un spert nepieciešamos soļus, lai panāktu, ka pie atbildības tiek sauktas amatpersonas, uzbrukuma īstenotāji un atbalstītāji".

"Ja tas netiks darīts, tas tiks saprasts kā atbalsta vēstījums režīmam par tā rīcību," teikts koalīcijas paziņojumā.

Tajā arī "noziedznieka Bašara režīms" apsūdzēts par to, ka tas uzbrukumā izmantojis "šāviņus, kuros bija ķīmiskā gāze".

Sīrieši masveidā pamet Alepo austrumus

gallery icon
55

Sīrijas valdība oficiāli pievienojusies Ķīmisko ieroču konvencijai un 2013.gadā nodevusi visus savus ķīmisko ieroču arsenālus, tādējādi izpildot vienošanos, lai izvairītos no ASV uzbrukuma.

Tomēr arī pēc tam izskanējušas apsūdzības, ka Sīrijas pilsoņkarā izmantoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība noliedz, ka tā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus un apsūdz nemierniekus, ka tie izmanto aizliegtos ieročus.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.