foto: Reuters/ Scanpix/ LETA
Turcijas armija plāno saglabāt militāro klātbūtni Sīrijā
Pasaulē
2017. gada 31. marts, 21:58

Turcijas armija plāno saglabāt militāro klātbūtni Sīrijā

LETA

Turcijas armija piektdien paziņojusi, ka saglabās militāro klātbūtni Sīrijas ziemeļos, neskatoties uz oficiālās operācijas beigām.

"Mūsu aktivitātes turpinās, lai aizsargātu mūsu nacionālo drošību, pasargātu no ikvienas nevēlamas organizācijas, ļautu mūsu pārvietotajiem sīriešu brāļiem un māsām atgriezties savā zemē un, lai garantētu drošību un stabilitāti reģionā," pavēstīja Turcijas bruņotie spēki.

Armija uzsvēra, ka šī "fāze" operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un "teroristiem" reģionā ir "veiksmīgi pabeigta".

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana preses pārstāvis Ibrahims Kalins piektdien paziņoja, ka militārās operācijas izbeigšana nenozīmē, ka Turcijas ignorēs uz tās dienvidu robežas notiekošo.

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims trešdien paziņoja, ka Sīrijas ziemeļos īstenotā operācija "Eifratas vairogs" ir beigusies. Viņš tomēr neizslēdza, ka Turcija varētu īstenot jaunu militāru kampaņu Sīrijā.

Turcijas spēki un to sabiedrotie nemiernieki 24.augustā Sīrijā sāka operāciju "Eifratas vairogs", lai padzītu džihādistus no Turcijas pierobežas un apturētu kurdu kaujinieku virzīšanos uz priekšu.

Operācijas ietvaros Turcijas spēkiem izdevies iegūt kontroli pār aptuveni 2000 kvadrātkilometru lielu teritoriju Sīrijas ziemeļos un Turcijai vairs nav tiešas robežas ar teritorijām, ko kontrolē teroristu grupējums "Islāma valsts".

Turcija ir rosinājusi, ka vēlas piedalīties operācijā "Islāma valsts" pašpasludinātās galvaspilsētas Rakas ieņemšanai, tomēr bez Sīrijas kurdu kaujiniekiem, kurus Ankara uzskata par teroristiem.