Putins noliek ziedus uz baltgvardu ģenerāļa Deņikina kapa
2009. gada 25. maijs, 08:16

Putins noliek ziedus uz baltgvardu ģenerāļa Deņikina kapa

Jauns.lv

Vakar, noliekot ziedus pie ģenerāļa Antona Deņikina kapa, Krievijas premjers Vladimirs Putins izdarīja to, kas padomju gados nebūtu iespējams.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Donas klostera kapsētā pie Deņikina kapa, V. Putins atzīmēja, ka „ģenerālis uzskatīja par nepieļaujamu Krievijas sadalīšanu.”

Kādā no brīžiem V. Putins pagriezās pret žurnālistiem un jautāja: „Vai esat lasījuši Deņikina dienasgrāmatas? Noteikti izlasiet! Tur ir pārspriedumi par lielu un mazu Krieviju, kā arī Ukrainu. Deņikins raksta, ka nevienam nav ļauts iejaukties abu attiecībās. Tā ir Krievijas lieta.”

Tieši dienasgrāmatu lasīšana ir mainījusi V. Putina attieksmi pret ģenerāļa lomu vēsture. Premjeram ļoti imponē Deņikina doma, ka, neraugoties uz viņa naidu pret padomju varu, Krievijai jābūt vienotai, jo īpaši, kad runa ir par mazkrievijas zemi Ukrainu.  Tieši Deņikins, baidoties no centrbēdzes tendencēm, ieviesis terminu „Krievijas balkanizācija”.

Kapsētā V. Putins godināja arī krievu rakstniekus-filosofus Ivanu Iļjinu un Ivanu Šmeļovu.

I. Iļjina darbu fragmentus V. Putins ne reizi vien ir citējis savās uzstāšanās reizēs. Viņš visbiežāk lasot filosofa darbu „Ko pasaulei sola Krievijas sadalīšana?” I. Iļjins uzskatīja, ka lielas valsts izjukšana novedīs pie katastrofas. Neraugoties uz lietaino laiku, V. Putins klātesošajiem ilgi stāstīja par šo domātāju.

Noslēgumā Krievijas premjers atdeva godu rakstniekam Aleksandram Solžeņicinam. V. Putins piebilda: „Viņš uzstājās pret pastāvošo režīmu, tomēr valsts Solžeņicinam vienmēr bija konstanta.”

kasjauns.lv/ Foto: google