2009. gada 6. jūnijs, 14:14

Ukraina apgalvo, ka samaksājusi par Krievijas dabasgāzes piegādēm

Jauns.lv

"Ukraina ir pilnībā apmaksājusi gāzes rēķinu par maiju," pavēstīja "Naftogaz" pārstāvis Valentīns Zemļanskis.

2Ukraina pilnā apmērā samaksājusi par Krievijas dabasgāzes piegādēm par maiju, paziņoja Ukrainas valsts energokompānijas "Naftogaz" pārstāvji pēc tam, kad Krievija draudēja savlaicīgas nenorēķināšanās gadījumā pārtraukt gāzes piegādes.

Ukrainas prezidents Viktors Juščenko iepriekš paziņoja, ka izdevis rīkojumu atvēlēt 3,8 biljonus grivnu (aptuveni 246 miljonus latu) Krievijas energokompānijas "Gazprom" piestādītā rēķina apmaksai.

"Man nebija citas izvēles kā vien pieņemt lēmumu atvēlēt līdzekļus jau šodien," piektdien pavēstīja Juščenko.

Krievijas premjers Vladimirs Putins trešdien brīdināja, ka Krievijas dabasgāzes piegādes Eiropai caur Ukrainu jūnija beigās vai jūlija sākumā atkal var tikt pilnībā pārtrauktas, jo Kijevai ir problēmas ar norēķiniem par saņemto gāzi.

Putins aicināja Eiropas Savienību palīdzēt Ukrainai samaksāt par tai nepieciešamo gāzi, sakot, ka Kijevai nav naudas, lai iesūknētu apakšzemes krātuvēs gāzi, kas tai vajadzīga nākamajai ziemas sezonai.

Pēdējo nedēļu laikā Maskava vairākkārt brīdinājusi, ka ekonomikas krīzes smagi skartajai Ukrainai būs grūtības samaksāt par gāzi, kas var izraisīt tādas pašas krīzes atkārtošanos kā janvārī, kad vairākas dienas bez gāzes palika Eiropas valstis, kuras šo energoresursu saņem caur Ukrainu.

Savukārt Kijeva ir noliegusi Maskavas apgalvojumus, norādot, ka tai ir līdzekļi, lai samaksātu par gāzi.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuelu Barrozu pagājušajā nedēļā telefonsarunā ar Putinu atzina, ES, visticamāk, nespēs palīdzēt Ukrainai samaksāt par Krievijas piegādāto dabasgāzi. Viņš uzsvēra, ka jautājums par gāzes piegāžu apmaksāšanu ir Ukrainas un Krievijas savstarpējā problēma, tomēr solīja, ka šis jautājums tiks pārrunāts 18. un 19.jūnijā gaidāmajā ES valstu un valdību vadītāju samitā Briselē.

Aptuveni 80% no gāzes, ko ES saņem no Krievijas, blokā nonāk caur Ukrainu. Tādēļ Krievijas gāzes piegāžu liktenis Ukrainai rada lielas bažas Eiropā, jo tur šogad janvārī Maskavas un Kijevas gāzes strīda dēļ uz 18 valstīm pilnīgi vai daļēji tika pārtraukts Krievijas dabasgāzes tranzīts.

BNS