"Quelle" bankrots
2009. gada 9. jūnijs, 16:49

"Quelle" bankrots

Jauns.lv

Vācijā bankrotē "Quelle" īpašnieks "Arcandor"; darbu var zaudēt 43 tūkstoši cilvēku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Likviditātes problēmu māktais Vācijas mazumtirdzniecības un tūrisma milzis "Arcandor", kurā iekļaujas arī Latvijā strādājošā preču pasta piegādes kompānija "Quelle", otrdien iesniedza bankrota pieteikumu, kas draud ar atlaišanu 43 tūkstošiem grupas darbinieku.

"Draudošās nelikviditātes dēļ "Arcandor AG" iesniedza Esenes apgabaltiesā prasību sākt maksātnespējas procedūru," sacīts grupas paziņojumā.

"Arcandor" atzinusi, ka tuvākajā laikā tai jādzēš aizņēmumi 710 miljonu eiro (aptuveni 500 miljonu latu) apmērā, taču tās rīcībā nav nepieciešamo līdzekļu.

"Arcandor", kas Eiropā kopumā nodarbina 70 tūkstošus cilvēku, informē, ka maksātnespējas pieteikums skars arī tai piederošo lielveikalu tīklu "Karstadt", kā arī kompāniju "Quelle", kas piegādā preces pa pastu. Savukārt ceļojumu aģentūru "Thomas Cook", kurā "Arcandor" pieder 52% daļa, maksātnespējas procedūra neskars.

Bankrota pieteikumu grupa iesniedza pēc tam, kad Vācijas valdība pirmdien noraidīja kompānijas lūgumu piešķirt tai valsts garantijas kredītiem 650 miljonu eiro (457 miljonu latu) apmērā un ārkārtas aizdevumus 437 miljonu eiro (307 miljonu latu) apmērā.

Pirms divām nedēļām Vācijas valdība izglāba no kraha autobūvētāju "Opel", un kanclere Angela Merkele paziņoja, ka tas esot bijis "īpašs gadījums", tāpēc autobūvētājam pienācās finanšu palīdzība no īpašā "Vācijas fonda", kas tapa, lai palīdzētu ekonomikas krīzes skartām kompānijām, kuru stāvoklis pirms krīzes bijis spēcīgs un kurām izstrādāts dzīvotspējīgs nākotnes plāns.

Palīdzības nesniegšanu "Arcandor" Merkele skaidroja ar to, ka kompānija esot bijusi grūtā stāvoklī jau pirms Vācijas ekonomika ieslīga recesijā.


BNS