Aviokatastrofas vietā Indijas okeānā atrasts viens izdzīvojušais
2009. gada 30. jūnijs, 16:07

Aviokatastrofas vietā Indijas okeānā atrasts viens izdzīvojušais

Jauns.lv

Komoru salu piekrastē Indijas okeānā - apvidū, kur naktī uz otrdienu avarēja Jemenas lidsabiedrības "Yemenia" pasažieru lidmašīna, - atrasts katastrofā izdzīvojis pasažieris - kāds bērns, pavēstīja slimnīcas amatpersona.

"Ir atrasts izdzīvojis bērns. Patlaban viņš atrodas kuģī pie glābējiem," apliecināja Moroni slimnīcas ārsts Bens Imani.

To, ka ir izglābts ar avarējušo Jemenas lidmašīnu lidojis bērns, apstiprināja arī Komoru salu Sarkanā Krusta amatpersona.

Pirms neilga laika medijus par kāda katastrofu pārcietuša cilvēka izglābšanu informēja arī "Yemenia" amatpersona Mohammads as Sumairi. Patlaban nav skaidrs, vai abi avoti runā par vienu un to pašu cilvēku.

Jau ziņots, ka netālu no Komoru arhipelāga Indijas okeānā naktī uz otrdienu iegāzusies Jemenas valsts aviokompānijas "Yemenia" lidmašīna, kurā atradās 153 cilvēki.

Uzņēmuma "Airbus" ražotajā lidaparātā bija 142 pasažieri un 11 apkalpes locekļi. Lielākā daļa pasažieru bija francūži un Komoru salu iedzīvotāji, apliecināja lidsabiedrības pārstāvis.

"Komoru salu un Madagaskaras glābšanas dienestu kuģi piedalās meklēšanas operācijā," sacīja Jemenas amatpersona, piebilstot, ka lidmašīna iegāzusies okeānā aptuveni trīs kilometrus no krasta.

Avāriju cietusi reisa Parīze-Sana-Moroni lidmašīna. "Airbus A330-200" lidmašīna uzņēma pasažierus Parīzes Šarla de Gola lidostā pirmdien, bet pēc apstāšanās Sanā, Jemenas galvaspilsētā, reiss tika turpināts ar citu lidmašīnu - "Airbus A310" -, kas avarēja Indijas okeānā, nesasniegusi lidojuma galamērķi - Komoru salu galvaspilsētu Moroni.

Pēc "Airbus" pārstāvju sniegtās informācijas, lidaparāts pirmo reizi nobraucis no ražošanas līnijas 1990.gadā un "Yemenia" to izmantojusi kopš 1999.gada oktobra. Lidaparāts aptuveni 17 300 lidojumos bija uzkrājis aptuveni 51 900 lidojuma stundu. Tas bija aprīkots ar "Pratt and Whitney" dzinējiem "PW4152".

Saskaņā ar Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas Negadījumu izmeklēšanas un novēršanas nodaļas 13.pielikuma noteikumiem "Airbus" nodrošinās pilnu tehnisko atbalstu Francijas Aviācijas negadījumu izmeklēšanas birojam un negadījuma izmeklēšanā iesaistītajām institūcijām un varas iestādēm. "Airbus" uz Komoru salām ir nosūtījis speciālistu grupu.

"A310-300" ir divmotoru platā korpusa lidaparāts ar 220 pasažieru vietām divu lidojuma klašu standarta izkārtojumā. Pirmais "A310-300" sāka lidojumus 1985.gada decembrī. Līdz 2009.gada maija beigām 41 aviosabiedrība izmantoja kopā 214 "Airbus A310" lidaparātus. Līdz šim brīdim visa "A310" flote aptuveni 4,5 miljonos lidojumu uzkrājusi aptuveni 11,7 miljonus lidojuma stundu.

Komoru salas atrodas Mozambikas šaurumā, 300 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Madagaskaras.

Negadījums noticis otrdien ap plkst.2.30 (pēc vietējā un Latvijas laika).

LETA