2009. gada 2. jūlijs, 08:24

Francijas ministrs noliedz, ka būtu uztverti okeānā iegāzušās Jemenas lidmašīnas melnās kastes signāli

Jauns.lv

Francijas ministrs trešdien noliedza iepriekš izskanējušo informāciju, ka būtu izdevies uztvert Indijas okeānā pie Komoru salām jūrā iegāzušās Jemenas pasažieru lidmašīnas "Airbus A310-300" melnās kastes signālus.

Francijas sadarbības ministrs Alēns Žojandē reportieriem Komoru salu galvaspilsētā Moroni sacīja, ka Francijas militārā lidmašīna uztvērusi nevis melnās kastes, bet avārijas trauksmes radiobojas signālus.

"Frekvence, kurā lidmašīna uztvēra trauksmes signālu, izslēdz iespēju, ka tā varētu būt boja, kas ir piestiprināta melnajai kastei," sacīja Žojandē. Katrai lidmašīnai ir divas tā dēvētās melnās kastes - viena no tām ieraksta lidojuma datus, bet otra - apkalpes sarunas.

Iepriekš to, ka esot uztverti signāli no melnās kastes, paziņoja Žujandē preses sekretāre.

Parīzes Šarla de Golla lidostā trešdien notikusi vairāku desmitu komoriešu jauniešu organizēta akcija, protestējot pret sliktajiem apstākļiem, kādos lidotgribētājiem ar Jemenas lidmašīnām jāveic ceļš uz Komoru salu galvaspilsētu Moroni.

Protestētāji aicinājuši Francijas un Eiropas Savienības (ES) amatpersonas piespiest Jemenu pasažieru pārvadājumiem izmantot ES prasībām atbilstošas lidmašīnas. Pašlaik šādas lidmašīnas lido starp Franciju un Jemenu, bet tālāk līdz Komoru salām pasažieriem ir jādodas ar vecām, daudz sliktākām lidmašīnām.

Jaunieši arī mēģinājuši bloķēt pasažieru iekāpšanu "Yemenia" reisā uz Jemenas galvaspilsētu Sanu, tādēļ šis lidojums aizkavējies par aptuveni 40 minūtēm un tajā devusies tikai aptuveni puse no sākotnēji plānotajiem 160 pasažieriem, paziņoja lidostas pārstāvji. Turklāt laineris uz Jemenu aizlidojis, nenolaižoties Marseļā.

Jau vēstīts, ka Indijas okeānā pie Komoru salām otrdien iegāzās Jemenas pasažieru lidmašīna ar 153 cilvēkiem, no kuriem tika atrasts viens izdzīvojušais un vismaz pieci bojāgājušie.

Reisa sākumu no Parīzes līdz Sanai ar nolaišanos Marseļā veica "Yemenia" lidmašīna "Airbus A330-200". No Sanas tie 142 pasažieri un 11 apkalpes locekļi, kas devās uz Komoru salām, lidoja ar laineri "A310-300", kurš pa ceļam nolaidās Džibuti.

Pirmais nolaišanās mēģinājums Komoru salu galvaspilsētas Moroni lidostā lidmašīnai neizdevās, taču, veicot otro mēģinājumu, tā iegāzās okeānā, pavēstīja amatpersonas. Laika apstākļi bija vētraini.

Vienīgā izdzīvojusī ir 12 gadus veca meitene, Francijas un Komoru salu dubultpilsone, kas ievietota slimnīcā. Iepriekš tika ziņots, ka izglābtais ir piecus gadus vecs zēns, taču vēlāk amatpersonas šo informāciju precizēja.

Mediķi paziņojuši, ka meitenes dzīvībai briesmas nedraud, jo viņa katastrofā guvusi tikai dažus vieglus ievainojumus sejā un salauzusi atslēgas kaulu.

Ziņas par pasažieru pilsonību ir pretrunīgas, jo daļa no viņiem bijuši Francijas un Komoru salu dubultpilsoņi. Pēc Jemenas plašsaziņas līdzekļu ziņām, pasažieru vidū bijuši 54 Komoru salu un 26 Francijas pilsoņi, viens Kanādas pilsonis un viens palestīnietis. Savukārt Francijas amatpersonas apgalvo, ka pasažieru vidū bijuši 66 Francijas pilsoņi.

No 11 apkalpes locekļiem seši bija Jemenas pilsoņi, kā arī divas Etiopijas, divas Marokas pilsones un viena Filipīnu pilsone, vēsta Jemenas mediji.

Avarējušajā lidmašīnā atradās daudz komoriešu emigrantu un viņu bijušajā koloniālajā metropolē Francijā dzīvojošo pēcteču, kas devās uz Komoru salām vasaras atvaļinājumā apciemot radiniekus.

"Yemenia" jau paziņojusi, ka visu upuru ģimenēm izmaksās kompensācijas 20 000 eiro (aptuveni 14 000 latu) apmērā.

Glābēji okeānā turpina meklēšanu, kurā iesaistījušās divas Francijas militārās lidmašīnas un karakuģi no bāzēm Francijai piederošajās Indijas okeāna salās Majotā un Reinjonā, kā arī viens ASV jūras spēku helikopters.

Avarējusī lidmašīna bija ekspluatācijā no 1990.gada, bet no 1999.gada tā piederēja "Yemenia". 2007.gadā pārbaudē Francijā tai tika atklātas tehniskas problēmas, un kopš tā laika šai lidmašīnai Francijas gaisa telpā ielidot bija aizliegts. Pēc šī gadījuma Eiropas Komisija sāka pārbaudi par "Yemenia", tomēr atzina, ka to nav nepieciešams iekļaut to aviosabiedrību melnajā sarakstā, kurām aizliegts ielidot Eiropas Savienībā.

Jemenas amatpersonas otrdienas noliedza, ka avarējušajam lainerim būtu bijušās tehniskas problēmas un teica, ka tam šogad maijā Sanā veikta tehniska pārbaude ražotājkompānijas "Airbus" speciālistu uzraudzībā. Turklāt šī lidmašīna nereti lidojusi uz Eiropu, un pagājušajā nedēļā bijusi Londonā.

BNS