Francijas ministre aicina pilnībā aizliegt musulmaņu burku nēsāšanu
Prezidents Nikolā Sarkozī, uzrunājot parlamentāriešus, paziņoja, ka burkas Francijā "nav pieņemamas", jo tās nav reliģisks simbols, bet gan sieviešu pakļāvības zīme.
2009. gada 15. augusts, 13:57

Francijas ministre aicina pilnībā aizliegt musulmaņu burku nēsāšanu

Jauns.lv

Francijas pilsētu reģenerācijas ministre Fadela Amāra aicinājusi pilnībā aizliegt nēsāt burkas - musulmaņu sieviešu galvassegas, kas pilnībā aizsedz gan seju, gan augumu, norādot, ka tās veicina radikālā islāma "vēža" izplatīšanos, sestdien vēsta mediji.

 Alžīriešu izcelsmes ministre, kas pati ir musulmaniete, intervijā laikrakstam "Financial Times" izteikusies, ka burka reprezentē "sieviešu apspiešanu, viņu paverdzināšanu, viņu pazemošanu".

Amāra uzsvērusi, ka Francija līdz šim bijusi kā bāka apgaismotajam islāmam, kurš neatrodas konfliktā ar modernitāti, un tāpēc viņa aicina cīnīties pret "radikālā islāma gangrēnu, vēzi, kas pilnībā izkropļo islāma vēsti".

"Lielais vairākums musulmaņu ir pret burku. Tas ir acīmredzami, kāpēc," intervijā norāda ministre. "Mēs, kas esam cīnījušies par sieviešu tiesībām vēl savās valstīs - konkrēti es domāju Alžīriju -, zinām, ko tā pārstāv un ka aiz tās stāv tumsonīgs politisks projekts atņemt vissvarīgākās brīvības."

Kā ziņots, Francijas parlamenta apakšpalāta - Nacionālā sapulce - jūnijā atbalstīja īpašas izmeklēšanas komisijas izveidošanu, lai noskaidrotu to musulmaņu sieviešu skaitu, kas nēsā burkas.

Prezidents Nikolā Sarkozī, uzrunājot parlamentāriešus, paziņoja, ka burkas Francijā "nav pieņemamas", jo tās nav reliģisks simbols, bet gan sieviešu pakļāvības zīme.

"Mēs nevaram pieņemt, ka mūsu valstī ir sievietes, kuras ir cietumnieces aiz tīkla, atgrieztas no sociālās dzīves, kurām liegta identitāte," sacīja Elizejas pils saimnieks.

"Burka nav reliģijas simbols, tā ir pakļaušanās zīme," uzrunājos likumdevējus sacīja Sarkozī. "Tā netiks pieņemta Francijas Republikas teritorijā."

Īpašās parlamenta sēdes laikā prezidents pauda atbalstu dažu deputātu ierosinātajai izmeklēšanai, lai noskaidrotu, vai musulmaņu sievietes, kas sabiedrībā pilnībā aizsedzas, neapdraud Francijas sekulāro iekārtu un sieviešu tiesības.

Tomēr Sarkozī uzsvēra, ka "mēs nedrīkstam iesaistīties nepareizajā kaujā. Republikā musulmaņu reliģija ir jāciena tāpat, kā citas reliģijas."

Francijā šobrīd mīt lielākā Eiropas musulmaņu kopiena, un tiek lēsts, ka islāmticīgo skaits valstī sasniedz septiņus miljonus.

Atbalstu izmeklēšanas uzsākšanai pauduši daudzi politiķi, kuri pārstāv gan labējos, gan kreisos, taču Francijas Musulmaņu reliģijas padome (CFCM) apgalvo, ka likumdevēji nevajadzīgi šķiežot laiku, pievēršoties marginālai parādībai.

"Pievērsties šāda veida jautājumam parlamentārajā komitejā ir islāma un Francijas musulmaņu stigmatizācija," jūnijā paziņoja CFCM vadītājs.

Īpašajai komisijai, kurā pārstāvēti 32 deputāti gan no valdošās Tautas kustības savienības (UMP), gan no kreisajām partijām, būs jāizvērtē iespējamie pasākumi burku nēsāšanas ierobežošanai un pēc sešiem mēnešiem jāiesniedz parlamentam attiecīgi priekšlikumi.

LETA