Lietuvas zinātnieki gatavi ražot kaujas raķetes
Pasaulē
2009. gada 26. augusts, 05:49

Lietuvas zinātnieki gatavi ražot kaujas raķetes

Jauns.lv

Lietuvas zinātnieki pagājušajā mēnesī veiksmīgi izmēģinājuši cietās degvielas raķeti un paziņojuši, ka ir gatavi sākt kaujas raķešu sistēmu izgatavošanu, ja tiktu pieņemti attiecīgi politiskie lēmumi.

Kauņas Tehnoloģiju universitātes Aizsardzības tehnoloģiju institūta pētnieki 3.jūlijā veica raķetes "KTU GTI-1" palaišanu Pabrades militārajā poligonā. Raķetes lidojuma ātrums bija aptuveni 1500 kilometri stundā, tās trajektorijas augstums sasniedza piecus kilometrus un tā nolidoja aptuveni 10 kilometrus. "Mēs esam pilnīgi pārliecināti, ka spējam ražot tāda veida [raķetes], kādas izgatavo, piemēram, Izraēla, Itālija, Vācija un Francija," aģentūrai BNS paziņoja Aizsardzības tehnoloģiju institūta direktors Aļģimants Fedaravičs. Viņš norādīja, ka izmēģinātā raķete varētu tikt izmantota kaujas situācijās. "Tā ir tuva darbības rādiusa raķete. Mēs pašlaik apsveram arī vidēja darbības rādiusa raķešu ražošanas iespējas. Mums ir zinātnieki, mums ir pētījumi, kas ļauj izvirzīt ambiciozus mērķus, taču mums ir nepieciešami politiski, stratēģiski lēmumi. Ja tie tiks pieņemti, mēs esam gatavi strādāt," sacīja Fedaravičs. Pētnieks skaidroja, ka trīs gadus ilgušais pētījums līdz šim nav saņēmis nekādu īpašu finansējumu. Aizsardzības tehnoloģiju institūta direktors arī norādīja, ka institūta darbinieku kvalifikācija nav zemāka kā ārzemju kolēģiem. Viņš atgādināja, ka Lietuvas zinātnieki jau ir radījuši lāzerieroču simulatoru sistēmu un ekipējumu, kas nepieciešams mīnmetēju šaušanas treniņiem, turklāt šo sistēmu izgatavošana Lietuvā bijusi daudz lētāka nekā ārvalstīs.

Plānots, ka rudenī notiks vēl vairāki jūlijā palaistās raķetes "KTU GTI-1" izmēģinājumi, uz kuriem tiks uzaicināti Lietuvas bruņoto spēku pārstāvji un citi cilvēki, no kuriem atkarīga pētnieku darba nākotne.


BNS