Britu pusaudzis pārspēj pasaules apburāšanas rekordu
Pasaulē
2009. gada 28. augusts, 12:00

Britu pusaudzis pārspēj pasaules apburāšanas rekordu

Jauns.lv

17 gadus vecs britu pusaudzis pabeidzis pasaules apceļošanu ar jahtu, tādējādi kļūstot par jaunāko cilvēku vēsturē, kam tas ir bijis pa spēkam. Tiesa gan, garajā ceļā viņš neiztika bez citu palīdzības.

Maiks Pērhems ceturtdien no rīta Karaliskās flotes sardzes kuģa pavadībā šķērsoja finiša līniju starp Lizarda ragu Lielbritānijas dienvidos un Uesānas salu Francijas ziemeļos. "Man tas izdevās, esmu piepildījis savu sapni! Sajūtas ir pasakainas," viņš dalījās savos pārdzīvojumos. Drosmīgā pusaudža tēvs Pīters pēc dēla finiša uzkāpa uz 15 metru garās jahtas, lai pievienotos ceļojuma atlikušajai daļai - divu dienu braucienam līdz Portsmutai Anglijas dienvidu piekrastē.

"Maiks ir ļoti īpašs dēls. Viņš savu uzdevumu paveica izcili. Maiks pierādīja, ka ar apņēmību var pārvarēt visdažādākās grūtības," pastāstīja lepnais tēvs. Sākotnēji Maiks bija cerējis ceļojumu veikt bez apstāšanās, taču problēmas ar jahtas stūri un citas ķibeles lika viņam plānu mainīt un trīs reizes pietauvoties ostā.Tas nozīmē, ka viņš kļuvis par jaunāko cilvēku, kam ar citu palīdzību vienatnē izdevies apburāt apkārt pasaulei.

Maiks ilgi kāroto mērķi sasniedza 17 gadu un 164 dienu vecumā, kas ir par 60 dienām mazāk nekā iepriekšējam rekorda īpašniekam amerikānim Zekam Sanderlandam, kas tikai pirms mēneša atgriezās no sava brauciena.

Lai Maiks varētu iekļūt Ginesa pasaules rekordu grāmatā, viņa ceļojums vēl ir jāapstiprina. Taču grāmatas galvenais redaktors Kreigs Glendaijs jau paziņojis, ka pat vispieredzējušākiem jūrasbraucējiem šāds uzdevums būtu garīgās un fiziskās izturības pārbaude.

"Maiks to izdarīja, būdams ļoti jauns. Tas ir viņa drosmes un izteiktās piedzīvojumu kāres pierādījums," savu atzinību pauda Glendaijs.

Kamēr citi vienaudži uzcītīgi sēž skolas solā, Maiks šā gada novembrī devās ceļā, kura laikā viņš pabijis tādās vietās kā Portugāle, Kanāriju salas, Dienvidāfrika, Austrālija un Jaunzēlande. Ceļojuma laikā Indijas okeānā jaunais burātājs arī nosvinējis savu 17.dzimšanas dienu. Maika ceļš vedis arī caur Panamas kanālu, jo pusaudzis nokavējis laiku, kad ir iespējams burāt ap Horna ragu Dienvidamerikas pašos dienvidos. Puisim bieži nācies kļūt par savu laiku jau nokalpojušās jahtas galveno mehāniķi. Šis pienākums prasījis daudz spēka, tāpēc jaunietis gandrīz nemitīgi ēdis. Maiks nav vienīgais pusaudzis, kura sapnis ir apburāt apkārt zemeslodei. Ja 13 gadus vecajai Laurai Dekerei no Nīderlandes izdosies saņemt varas iestāžu atļauju, viņa, iespējams, kļūs par jaunāko cilvēku, kas vienatnē apburājis apkārt pasaulei.

Jau iepriekš ziņots, ka, lai atturētu apņēmīgo meiteni no viņas sapņa īstenošanas, atbildīgās institūcijas Nīderlandē vērsušās tiesā ar lūgumu atņemt pusaudzes vecākiem tiesības un nodot piedzīvojumu meklētāju tiesas aizbildniecībā. Vadoties pēc Ginesa pasaules rekordu grāmatas šā brīža oficiālajiem datiem, visjaunākais zināmais cilvēks, kam vienatnē un bez citu palīdzības izdevies ar jahtu apceļot pasauli, ir austrālietis Džesijs Mārtins.

1998.gadā 18 gadu un 104 dienu vecais jaunietis devās garajā ceļā. Džesijs atgriezās pēc 327 dienām, 12 stundām un 52 minūtēm nu jau kā pasaules rekorda īpašnieks.

LETA AFP, FOTO: AFP