Pasaulē
2009. gada 30. septembris, 04:11

Kazahstānā palielina atļauto vecumu alkohola lietošanai

Jauns.lv

Kazahstānas valdība paziņojusi, ka pilnībā aizliegs smēķēt sabiedriskās vietās un palielinās atļauto vecumu alkohola lietošanai līdz 21 gadam.

Šis ir neparasts solis bijušās Padomju Savienības republikai, kurā ir daudz smēķētāju un liels alkohola patēriņš. "Mēs rīkojamies saskaņā ar ANO Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem. Šīs organizācijas sniegtie dati liecina, ka ik gadu Kazahstānā no smēķēšanas mirst 30 000 cilvēku," pavēstīja Veselības ministrijas pārstāve Agmagula Abenova. "Mēs turpināsim cīņu arī pret alkoholismu, un tāpēc šajā saistība ir ieviesti jauni noteikumi," viņa piebilda. Jaunie noteikumi, kurus publicēja Kazahstānas laikrakstos vakar, stāsies spēkā 9.oktobrī.

Kazahstānā jau ir aizliegts smēķēt tādās sabiedriskās vietās kā stadioni un sabiedriskais transports. Jaunie noteikumi aizliegumu smēķēt piemēros arī šīs Vidusāzijas valsts bēdīgi slavenajiem piedūmotajiem bāriem un naktsklubiem. Lai arī smēķēšana publiskās vietās ir aizliegta daudzās Eiropas valstīs, tikai dažas bijušās Padomju Savienības republikas ir ieviesušas šo aizliegumu, turklāt tikai konservatīvā Tadžikistāna ir palielinājusi atļauto vecumu alkohola lietošanai. Kazahstānas aizliegums smēķēt sabiedriskās vietās vēl ir pielaidīgs, salīdzinot ar kaimiņvalsts Turkmenistānas bijušā diktatora Saparmurata Nijazova aizliegumu smēķēt arī ielās.

Alkoholisms un ar smēķēšanu saistītas slimības ir nopietna veselības problēma bijušajā Padomju Savienībā, kurā kopš komunistu režīma sabrukuma pirms gandrīz 20 gadiem būtiski samazinājies vīriešu vidējais mūža ilgums. Līdz šim atļautais vecums alkohola lietošanai Kazahstānā bija 18 gadi.

BNS