2009. gada 6. oktobris, 13:00

Lukašenko apsūdz Putinu Krievijas un Baltkrievijas attiecību graušanā

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko nācis klajā ar nepieredzēti asiem izteikumiem par Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu, paziņojot, ka tieši viņš radīji šķēršļus abu valstu militārajai sadarbībai, izdarījis nepieņemamu spiedienu uz Minsku un paralizējis Apvienotās valsts integrācijas procesu.

Ar šiem paziņojumiem Lukašenko nācis klajā jau piektdien, runājot ar Krievijas reģionālo mediju žurnālistiem, taču krievu aģentūras asākos izteikumus noklusējušas.

Krievijas laikraksts "Kommersant" tikai pirmdien pavēstīja, ka preses konferenci pilnībā piektdienas vakarā pārraidījusi Baltkrievijas televīzija, piebilstot, ka tas nevarētu būt noticis bez paša Lukašenko ziņas.

Baltkrievijas līderis paziņojis, ka Putina naidīgā attieksme pret Minsku sākusi izpausties jau 2004.gada februārī, kad, Maskavai paaugstinot gāzes cenu, baltkrievi atteikušies parakstīt jaunu piegāžu līgumu un apturējusi parādu nomaksu "Gazprom". Reaģējot uz Minskas rīcību, Krievija apturēja gāzes piegādes un Baltkrievijai tomēr nācās parakstīt jauno līgumu.

Lukašenko uzskata, ka Putins personīgi organizējis "gāzes sazvērestību" pret Baltkrieviju, lai izspiestu no Krievijas tirgus baltkrievu konkurentus.

Baltkrievijas autoritārais līderis apsūdzēja Putinu arī abu valstu militārās sadarbības faktiskā sagraušanā, tādējādi radot apdraudējumu gan Krievijas, gan Baltkrievijas drošībai. Viņš piebilda, ka sadarbība militārā jomā starp Minsku un Maskavu no "nāves punkta" izkustējusies tikai tad, kad Krievijas prezidenta amatu ieņēmis Dmitrijs Medvedevs.

Lukašenko norādījis, ka Putins kavē arī "lētās un kvalitatīvās baltkrievu pārtikas" ievešanu Krievijas tirgū.

Tomēr visasāk Minskas līderis kritizējis "Putina centienus sagraut integrācijas procesus starp Krieviju un Baltkrieviju".

Tajā pašā laikā Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs Krievijas interneta laikrakstam "Gazeta.ru" paziņojis, ka premjerministrs Lukašenko izteikumus komentēt negrasās.

LETA