Pasaulē
2009. gada 29. oktobris, 20:00

EK atbalsta 70 miljonu latu vērtas Kopējās Baltijas jūras izpētes programmas izveidi

Jauns.lv

Lai nodrošinātu ilgtspējīgu Baltijas jūras reģiona attīstību, Eiropas Komisija (EK) ceturtdien atbalstījusi 100 miljonu eiro (70 miljonu latu) vērtas Kopējās Baltijas jūras izpētes programmas "BONUS-169" izveidi, paziņoja EK preses dienests.

 EK ierosinājuma mērķis ir apvienot astoņu reģiona valstu - Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas - Baltijas jūras nacionālās izpētes programmas, it īpaši vides aizsardzības jomā.

Paredzams, ka "BONUS-169" finansēšanai EK piešķirs 50 miljonus eiro (35 miljonus latu) no pētniecības un tehnoloģiju attīstībai paredzētās Septītās ietvarprogrammas, un tādu pašu summu kopīgajā programmā investēs dalībvalstis.

Eiropas Savienības (ES) zinātnes un pētniecības komisārs Janezs Potočniks sacīja: "Baltijas jūra piedzīvo nopietnus dabiskus un cilvēku rīcības izraisītus izaicinājumus. Izpēte ir ne tikai atslēga ekoloģisko un sociāli ekonomisko izaicinājumu pārvarēšanai, bet tā arī rada labvēlīgu pamatu Baltijas jūras valstu kopīgajam darbam. "BONUS-169" ir konkrēts piemērs Baltijas jūras stratēģijai, kas vēl jāapstiprina Eiropadomē, un Eiropas pētniecības stratēģijai."

EK cer, ka nacionālo pētījumu apvienošana un finansēšana veicinās strukturālas izmaiņas Baltijas jūras, ar to saistīto upju baseinu un krasta zonu sistēmu izpētē.

Plānots, ka pirmajos divos programmas gados tiks izstrādāts stratēģiskā izpētes darba plāns, bet turpmākajos piecos gados notiks tā īstenošana.

Sava piekrišana Kopējai Baltijas jūras izpētes programmai vēl jādod ES Ministru padomei un Eiropas Parlamentam.

BNS