Pasaulē
2009. gada 4. novembris, 13:45

"General Motors" atceļ ilgi gaidīto plānu pārdot "Opel"

Jauns.lv

ASV autobūves kompānija "General Motors" (GM) otrdien atcēla ilgi gaidīto plānu pārdot Eiropas struktūrvienību "Opel" Kanādas auto detaļu ražotājam "Magna".

GM valdes pieņemto lēmumu kompānija galvenokārt skaidroja ar biznesa vides uzlabošanos pēdējo mēnešu laikā un "Opel" nozīmīgumu GM globālajā stratēģijā.

Autoražotājs pavēstīja, ka valde ir nolēmusi saglabāt "Opel" un uzsākt Eiropas struktūrvienību restrukturizāciju.

GM arī uzskata, ka "Opel" saglabāšana un Eiropas struktūrvienību restrukturizēšana izmaksu ziņā būtu visefektīvākais risinājums.

"GM drīzumā prezentēs restrukturizācijas plānu Vācijai un citām valdībām un cer sagaidīt labvēlīgu lēmumu. Mēs saprotam, ka šī jautājuma sarežģītība un risināšanas ilgums ir ietekmējis visus šajā procesā iesaistītos. Taču mūsu mērķis jau no paša sākuma ir bijis nodrošināt pēc iespējas labāko ilgtermiņa risinājumu mūsu klientiem, darbiniekiem, piegādātājiem un automašīnu tirgotājiem, un šodien [otrdien] pieņemtajā lēmumā tas arī atspoguļojas. Šis lēmums tika uzskatīs kā visstabilākais un vislētākais veids, kā nodrošināt "Opel" ilgtermiņa nākotni," sacīja GM vadītājs Frics Hendersons.

Tajā pašā laikā Vācijas valdība pauda nožēlu par šādu GM lēmumu, un kanclere Angela Merkele jau trešdien gatavojas sasaukt valdības sanāksmi.

Savukārt "Magna" vadītāja vietnieks Zigfrīds Volfs pavēstīja, ka "mēs saprotam, tas bija GM vislabākajās interesēs saglabāt "Opel". Mēs turpināsim atbalstīt "Opel" un GM arī turpmāk".

Kā ziņots, GM septembrī piekrita "Opel" pārdot Kanādas auto detaļu ražotāja "Magna" vadītajam konsorcijam.

Vienošanās paredzēja, ka "Magna", ko atbalsta Krievijas banka "Sberbank", iegādāsies 55% GM Eiropas struktūrvienību "Opel" un "Vauxhall" akciju, bet 35% uzņēmuma akciju paliks GM īpašumā.

Atlikušie 10% uzņēmuma akciju nonāktu "Opel" darbinieku īpašumā.

Turklāt Vācijas valdība bija paredzējusi piešķirt 1,5 miljardus eiro (1,05 miljardus latu) vērtu aizdevumu, lai nodrošinātu kompānijas dzīvotspēju, kamēr tiek noslēgts pārņemšanas darījums, kā arī atvēlēja valsts garantijas trīs miljardu eiro (2,1 miljarda latu) apmērā.

"Magna" izteiktajā piedāvājumā bija paredzēts Eiropā likvidēt 10 500 "Opel" darba vietas, taču tiek uzskatīts, ka GM pēc Eiropas struktūrvienības saglabāšanas varētu atlaist krietni vairāk darbinieku.

LETA