Pasaulē
2009. gada 5. novembris, 14:18

Kolumbijas prezidents cenšas noregulēt strīdu ar Venecuēlu

Jauns.lv

Kolumbijas prezidents Alvaro Uribe trešdien aicināja Venecuēlu nebūvēt "Berlīnes mūri" starp abām strīdā iesaistītajām kaimiņvalstīm, cenšoties noregulēt krīzi, ko izraisījusi pārrobežu vardarbība un apsūdzības spiegošanā.

Sakari starp šīm Andu reģiona valstīm pārtrūkuši saistībā ar deviņu Kolumbijas civiliedzīvotāju un divu Venecuēlas karavīru noslepkavošanu netālu no robežas un prezidenta Ugo Čavesa apsūdzībām, ka trīs Kolumbijas aģenti esot pieķerti spiegošanā.

Čavess šā gada jūlijā pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Kolumbiju un sāka nostiprināt robežu, taču pašreizējais Venecuēlas un Kolumbijas strīds kaitē abu valstu tirdzniecībai, kuras apjoms sasniedz septiņus miljardus dolāru (3,3 miljardus latu) gadā.

"Kolumbija nekad nebūvēs Berlīnes mūri uz robežas, mūsu valstis nevar sašķelt, tās nevar atdalīt," teica Uribe, uzrunājot kaujās ievainotos karavīrus.

Pagājušajā mēnesī notikušajā deviņu kolumbiešu nolaupīšanā un nogalināšanā Venecuēla vainoja paramilitāros grupējumus un teica, ka kolumbiešu nemiernieki vainojami arī divu venecuēliešu karavīru nošaušanā. Kolumbija aicinājusi sākt izmeklēšanu.

Vardarbība ir parasta parādība pie 2200 kilometrus garās abu valstu robežas, kur darbojas ārpus likuma pasludinātie kolumbiešu kaujinieki, kreisie nemiernieki un narkotiku kontrabandisti. Karakasa vaino Bogotu nespējā iegrožot nelegālo bruņoto grupējumu darbību.

Čavess nikni pretojas ASV ietekmei Latīņamerikā un pēc venecuēliešu karavīru nogalināšanas ir piedraudējis slēgt robežu, kā arī izvērsis agresīvu retoriku pret Kolumbiju.

"Mēs esam gatavi veikt visus nepieciešamos pasākumus, un mēs tos veicam, palielinot karaspēka vienību skaitu uz robežas," otrdien paziņoja Čavess.

Spriedzi palielinājusi Kolumbijas vienošanās ar ASV, kas atļauj amerikāņu karavīriem izmantot Kolumbijas militārās bāzes cīņā pret narkotiku kontrabandistiem un kreisajiem nemierniekiem.

Būdams nelokāms Vašingtonas sabiedrotais, Uribe saka, ka šī vienošanās paplašina militāro sadarbību ar ASV, taču Čavess brīdinājis, ka militārās bāzes varot tikt izmantotas ASV ofensīvai pret viņa valsti.

Venecuēla ir aizturējusi trīs vīriešus, kuri tiek apsūdzēti spiegošanā par labu Kolumbijas drošības aģentūrai DAS. Taču Kolumbija apgalvo, ka tā neveicot operācijas Venecuēlā un tikai viens no vīriem esot DAS aģents, kuru pāri robežai ielūdzis viņa Venecuēlas kolēģis.


LETA