Pasaulē
2009. gada 6. novembris, 15:23

Timošenko: Ukraina ir samaksājusi par Krievijas gāzi

Jauns.lv

Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko piektdien paziņoja, ka Kijeva esot norēķinājusies ar Krievijas koncernu "Gazprom" par oktobrī piegādāto dabasgāzi.

 "Šodien mēs samaksājām Krievijai nākamo maksājumu daļu 500 miljonu ASV dolāru (237 miljonu latu) apmērā," viņa sacīja vizītes laikā Ukrainas dienvidu pilsētā Mariupolē.

Ukrainas valsts energofirma "Naftogaz" trešdien atzina, ka tai esot problēmas samaksāt Krievijai par gāzes piegādēm oktobrī, taču Ukrainas valdība apsolīja uzņēmumam piešķirt līdzekļus samaksas veikšanai.

Krievijas premjers Vladimirs Putins šonedēļ brīdināja, ka dabasgāzes piegādes patērētājiem Eiropā var tikt pārtrauktas, jo Ukraina, caur kuru gāzi saņem daudzas Eiropas valstis, varētu nespēt samaksāt Maskavai par piegādātajiem energoresursiem. Putins arī apsūdzēja Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko centienos izraisīt jaunu gāzes karu starp Kijevu un Maskavu.

Putina izteikumi izraisīja bažas, ka Ukrainas un Krievijas domstarpību dēļ Eiropā var atkārtoties tāda pati energokrīze kā šā gada sākumā.

Līdz šim finanšu grūtībās nonākusī "Naftogaz", kas iepērk dabasgāzi no Krievijas, ir apmaksājusi visus šāgada gāzes rēķinus, taču ar valsts palīdzību. Bažas par to, vai Ukraina spēs samaksāt par Krievijas gāzi, izraisījušās, jo Ukrainai varētu rasties problēmas ar Starptautiskā Valūtas fonda kārtējās aizdevuma daļas saņemšanu, turklāt valsts ir ieslīgusi dziļā recesijā un tās nacionālās valūtas grivnas vērtība ir krasi kritusies.

Pagājušajā piektdienā Putins arī apsūdzēja Eiropas Savienību, ka tā neesot pietiekami daudz darījusi, lai palīdzētu Ukrainai ar norēķiniem par Krievijas gāzi, savukārt Eiropas Komisija šīs apsūdzības noliedza un paziņoja, ka vasarā ir paveikusi visu iespējamo, lai nepieļautu, ka ES valstu iedzīvotāju cieš Krievijas un Ukraina iespējamā gāzes kara dēļ.

Šogad janvārī simtiem tūkstoši eiropiešu palika bez gāzes, jo Krievija, nespējot vienoties ar Ukrainu par gāzes cenām, trīs nedēļas bija pārtraukusi piegādāt šo energoresursu ES valstīm, kas gāzi saņem caur Ukrainu.

BNS