Pasaulē
2009. gada 9. novembris, 17:15

Ukraina uz Lietuvas piedāvājumu nosūtīt pretgripas medikamentus atbild ar 10 priekšnosacījumiem

Jauns.lv

Ukraina izvirzījusi Lietuvai desmit priekšnosacījumus, kas tai jāizpilda, lai Kijeva pieņemtu Viļņas piedāvāto humāno palīdzību, kuras nolūks ir palīdzēt Ukrainai tikt galā ar gripas epidēmijas sekām.

Kijeva nosūtījusi Lietuvai oficiālu notu, kurā izklāstītas 10 prasības attiecībā uz medikamentiem, kurus gripas skartajai Ukrainai piedāvājušas nosūtīt Lietuvas Veselības un Aizsardzības ministrijas.

Humānās palīdzības kravu ar bruņoto spēku lidmašīnu uz Ukrainu bija plānots nosūtīt jau piektdien, taču nosūtīšana tika apturēta pēc tam, kad izrādījās, ka liels skaits sūtīto medicīnas preparātu Ukrainā nav reģistrēti.

Starp Lietuvas Aizsardzības ministriju un Ukrainas vēstniecību Viļņā patlaban notiek nepieciešamās informācijas apmaiņas process, lai Lietuva spētu nepieciešamajā veidā noformēt humānās palīdzības kravu.

"Nepieciešami dokumenti, kas pierāda, ka šie medikamenti ir reģistrēti nosūtītājvalstī [Lietuvā], katra medikamenta ražotāja izsniegti sertifikāti, kā arī zāļu lietošanas pamācības ukraiņu un krievu valodā," daļu no nosacījumiem uzskaitīja Aizsardzības ministrijas pārstāve Viktorija Ciemiņīte.

Lietuvas puse patlaban apsver gan nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanu, gan arī medikamentu aizvietošanu ar tādiem, kas būtu reģistrēti Ukrainā.

Lietuvas valdība pagājušajā trešdienā pieņēma lēmumu sniegt humāno palīdzību gripas epidēmijas skartajai Ukrainai, un par lēmumu jau tajā pašā dienā informēja Ukrainas varas iestādes.

Viļņa Kijevai plāno nosūtīt antibiotikas un pretiekaisuma medikamentus, kā arī sejas maskas, cimdus un citus personiskās aizsardzības līdzekļus. Humānās palīdzības sniegšanai Lietuvas Veselības ministrija novirzījusi 59 tūkstošus litu (aptuveni 12 tūkstošus latu), savukārt Aizsardzības ministrija - 20 tūkstošus litu (aptuveni četrus tūkstošus latu).

Jau vēstīts, ka pēdējo nedēļu laikā ar gripu un akūtām respiratorām saslimšanām Ukrainā miruši vairāk nekā simts cilvēki, no tiem vairāk nekā desmit - ar A tipa gripu H1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu. Pavisam saslimuši 763 000 cilvēku, no tiem 34 000 - hospitalizēti.

BNS