Pasaulē
2009. gada 16. novembris, 13:43

Francijā ierosina ar likumu aizliegt bērnu pēršanu

Jauns.lv

Viena no Francijas vadošajām pediatrēm sagatavojusi likumprojektu, kas aizliedz bērnu pēršanu, norādot, ka tas bērniem tikai iemāca konflikta situācijās reaģēt vardarbīgi.

"Tā mērķis nav likt vecākus cietumā vai apdraudēt viņus. Likums nozīmētu, ka valsts ievieš ierobežojumu," sacīja Edvige Antjē, kas sarakstījusi vairāk nekā desmit grāmatas par bērnu audzināšanu.

Aizliegums netiks iekļauts kriminālkodeksā, bet civillikumā un par pārkāpumu netiks piemērots cietumsods.

Antjē norādīja, ka bērnu pēršanas aizliegums iekļauts 18 Eiropas valstu likumdošanā, tostarp Vācijā, Itālijā, Spānijā un Skandināvijas valstīs.

67 gadus vecā pediatre savās grāmatās aprakstījusi visdažādākos bērnu audzināšanas jautājumus, sākot no bērnu barošanas līdz bērnu zīmējumos atpazīstamiem slepeniem vēstījumiem.

"Pēc 38 darba gadiem es jums varu apliecināt, ka tie bērni, kas nekad nav pērti, ir daudz labāk attīstījušies un izjūt daudz lielāku respektu pret pieaugušo autoritāti. Vienīgā lieta, ko jūs [ar pēršanu] iemācat savam bērnam, ir, ka konfliktu var atrisināt tikai ar vardarbību," norādīja ārste.

Antjē, kas Francijas Nacionālajā asamblejā pārstāv prezidenta Nikolā Sarkozī labējo UMP partiju, sacīja, ka viņa ir apņēmusies panākt likumprojekta apstiprināšanu, kaut arī Francijas valdība pagājušajā gadā vēsi reaģēja uz Eiropas Padomes cilvēktiesību komisijas aicinājumu ieviest šādu aizliegumu.

"Ja Francija atpaliek, tad tas ir tādēļ, ka mēs nevēlamies pieņemt nepopulārus lēmums, kas var izskatīties kā iejaukšanās ģimenes lietās. Bet bērnu aizsardzība nav privāta lieta," norādīja ārste.


LETA