Pasaulē
2009. gada 20. novembris, 08:27

Pašreizējā krīzē Ukraina ir vēl lielāks "sāpju bērns" nekā Baltijas valstis

Jauns.lv

Situācija Ukrainā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) satrauc vēl vairāk nekā krīze Baltijas valstīs, lai gan arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā stāvoklis joprojām ir smagāks nekā lielākajā daļā citu Austrumeiropas valstu.

 To ceturtdien Frankfurtē pie Mainas notiekošā banku konferencē paziņoja Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) prezidents Tomass Mirovs, paužot prieku, ka ir noplakušas bažas par iespējamu Latvijas lata devalvāciju.

"[Bažas par devalvāciju], šķiet, ir rimušās, [Baltijas valstu] nacionālo valūtu vērtība pieaug, nevis samazinās. Visumā ņemot, mūsu lielākas bažas pašlaik nav par [Baltijas valstīm]," viņš sacīja.

ERAB šefs atzina, ka no valstīm, kurās darbojas viņa vadītā kredītiestāde, vissliktākajā stāvoklī ir Ukraina, kur ir smagas problēmas ekonomikā un politikā.

"Ukrainā situācija ir daudz grūtāka [nekā Baltijā]. Tā ir ļoti liela valsts, kura [atšķirībā no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas], nav Eiropas Savienības dalībniece, un tur notiek plašas politiskās cīņas," teica Mirovs, norādot, ka Ukrainā netiek īstenotas strukturālas reformas.

ERAB vadītājs arī pauda bažas, ka Austrumeiropas reģionu var piemeklēt kredītu krīze, ja tajā strādājošās bankas uzliks grožus aizdevumu izsniegšanai.

BNS