Pasaulē
2009. gada 5. decembris, 08:20

Par spīti budžeta problēmām, Portugāles valdība plāno celt minimālo algu

Jauns.lv

Par spīti augošajam budžeta deficītam, Portugāles kreisi centriskā valdība piektdien paziņoja, ka plāno nākamgad palielināt minimālo darba algu, šādu soli skaidrojot ar vēlmi pašreizējo ekonomisko grūtību laikā atbalstīt mazāk turīgos valsts iedzīvotājus.

 Saskaņā ar valdības ieceri Portugālē 2010.gadā minimālā alga pieaugs par 5,6% 0 līdz 475 eiro (334 latiem).

"Varbūt daži kritizēs šo valdības lēmumu, jo mēs vēl arvien esam ekonomisku grūtību periodā, tomēr šajos grūtajos laikos mums ir lielāka uzmanība jāvelta tiem cilvēkiem, kam tā nepieciešama un jāīsteno pasākumi nevienlīdzības samazināšanai un nabadzības apkarošanai," parlamentā paziņoja Portugāles premjers Žozē Sokratišs, kura vadītā Sociālistiskā partija sāka īstenot minimālās algas paaugstināšanas politiku jau 2005.gadā.

Premjers sacīja, ka valdības pārstāvji nākamnedēļ plānoto minimālās algas palielinājumu apspriedīšot ar arodbiedrībām un darba devējiem.

Plānoto minimālās algas pacelšanu atzinīgi vērtē Portugāles lielākā arodbiedrība CGTP, kas arī asi kritizē Starptautisko Valūtas fondu, kurš mudinājis Lisabonu iegrožot budžeta tēriņus budžeta deficīta samazināšanai un ieteicis samazināt algas sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, kas pērn tika paceltas.

"SVF ignorē faktu, ka ekonomikas kritums nebija vēl lielāks tikai tāpēc, ka tikpat lielā mērā nesamazinājās privātais patēriņš," norāda arodbiedrība, skaidrojot nepieciešamību turpināt algu paaugstināšanu.

Portugāles valdība arī paziņojusi, ka, par spīti SVF ieteikumam, necels nodokļus un paļausies uz to, ka budžeta deficīts samazināsies līdz ar atveseļošanos tautsaimniecībā.

Eiropas Komisijas jaunākā prognoze liecina, ka Portugāles budžeta deficīts nākamgad var sasniegt 8% no iekšzemes kopprodukta pretstatā valdības lēstajam 5,9% deficītam.

Portugāle pārdzīvo smagāko recesiju kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem, un prognozes liecina, ka IKP varētu samazināties par 2,8%.

Sociālistiskā partija Portugālē atkārtoti nāca pie varas pēc septembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām.

BNS