Pasaulē
2009. gada 5. decembris, 21:20

Irānai ir nepieciešamas 20 jaunas urāna bagātināšanas rūpnīcas

Jauns.lv

Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs Ali Akbars Salehi paziņojis, ka Irānai ir nepieciešamas 20 jaunas urāna bagātināšanas rūpnīcas.

 Intervijā, ko sestdien pārraidīja Irānas valsts angļu valodā raidošais telekanāls "Press TV", Salehi sacīja, ka šīm rūpnīcām būtu jābūt tikpat lielām kā pašreiz vienīgā Irānas urāna bagātināšanas rūpnīca valsts vidienes pilsētā Natanzā.

"Mums ir nepieciešami 20 megavati, un tas nozīmē 20 reižu vairāk [kodoldegvielas] nekā spēj saražot rūpnīca Natanzā," sacīja Salehi, piebilstot, ka Natanzas rūpnīca spēj saražot aptuveni 30 tonnas bagātināta urāna gadā.

"Tagad, kad valdība ir nolēmusi uzbūvēt desmit rūpnīcas, kuras būtu tikpat lielas kā Natanzas [rūpnīca], .. katra rūpnīca ik gadu ražos 30 tonnas [bagātinātā urāna], kas ir pietiekami vienai atomelektrostacijai," sacīja Salehi.

Irānas valdība svētdien nolēma valstī būvēt desmit jaunas urāna bagātināšanas rūpnīcas. Jaunās rūpnīcas būs tikpat lielas kā pašreizējā valsts lielākā urāna bagātināšanas rūpnīca Natanzā. Pašlaik Natanzā ir 5000 centrifūgu, taču to skaitu paredzēts palielināt līdz 34 000. Septembrī Irāna paziņoja, ka būvē otru urāna bagātināšanas rūpnīcu. Piecām rūpnīcām atrašanās vieta jau ir izraudzīta, bet vēl piecām tiek meklēta.

Irānas lēmumu būvēt jaunas urāna bagātināšanas rūpnīcas ir nosodījusi starptautiskā sabiedrība.

Irāna apgalvo, ka tās kodolprogrammai ir civili mērķi un noraida starptautiskās sabiedrības bažas, ka tā vēlas iegūt atomieročus.

BNS

Tēmas