Britu nodokļu maksātāji glābj bankas par 660 miljardiem latu
Pasaulē
2009. gada 6. decembris, 07:25

Britu nodokļu maksātāji glābj bankas par 660 miljardiem latu

Jauns.lv

Lielbritānijā kopš krīzes sākuma grūtībās nonākuši banku glābšanai ir iztērēta nodokļu maksātāju nauda 850 miljardu sterliņu mārciņu (660 miljardi latu) apmērā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par to piektdien paziņoja Apvienotās Karalistes valsts kontroles institūcija (NAO).

Secinot, ka tas ir lielākais valsts atbalsta apmērs, kādu jebkad saņēmušas britu kredītiestādes, valsts kontrolieri tomēr norāda, ka Gordona Brauna leiboristu valdība rīkojusies pamatoti, sniedzot šādu bezprecedenta palīdzību bankām.

"Grūti iedomāties, kādas sekas būtu piemeklējušas Lielbritānijas ekonomiku, ja kādai lielai bankai ļautu sabrukt," [nesniedzot valsts atbalstu]. Finanšu ministrija rīkojās attaisnojami, izmantojot nodokļu maksātāju naudu, lai aizsargātu noguldījumus un stabilizētu un atjaunotu uzticību finanšu sistēmai," paziņoja NAO vadītājs Eimjess Morss.

"Tomēr lielais jautājums ir par to, cik [šie glābšanas pasākumi] galu galā izmaksās nodokļu maksātājam. Būs vajadzīgs laiks, lai iegūtu atbildi," viņš atzina.

Lielbritānijas valdība ir izglābusi vairākas bankas, tostarp tādus milžus kā "Royal Bank of Scotland" un "Lloyds Banking Group", savukārt vēl viena banka "Northern Rock" tika nacionalizēta.

Valsts kontrolieri arī konstatējuši, ka, par spīti valdības īstenotajām naudas injekcijām, britu bankas tomēr diez vai izpildīs mērķus attiecībā uz uzņēmumu kreditēšanas palielināšanu, kurus valdībai tai izvirzīja kā nosacījumu apmaiņā pret palīdzības piešķiršanu.

Valsts kontroles atzinums publiskots laikā, kad britu valdība cenšas īstenot pasākumus baņķieru prēmiju apmēra iegrožošanai, taču saskaras ar sīvu pretestību. Vairāki novērotāji uzskata, ka tieši Londonas Sitijā un Volstrītā valdošā dāsno prēmiju kultūra lielā mērā bijusi pašreizējās finanšu krīzes cēlonis, jo pamudinājusi uzņemties pārmērīgus riskus.

Tikmēr kļuvis zināms, ka prēmiju izmaksāšana britu bankās turpinās - piektdien plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka 200 augsta ranga "Lloyds Banking Group" darbinieku saņemšot prēmiju 80% apmērā no gada algas par viņu ieguldījumu "Lloyds" un bankas HBOS apvienošanās darījumā, kura dēļ kopš janvāra apvienotajā banka darbu zaudēja vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku.

Savukārt "Royal Bank of Scotland" valdes locekļi esot piedraudējuši atkāpties, protestējot pret valdības plāniem uzlikt grožus baņķieru atalgojumam.

Vēstīts, ka Londonas Sitija, kas ir viens no pasaules finanšu centriem, cenšas darīt visu iespējamo, lai bloķētu Eiropas Savienībā plānoto finanšu sektora reformu, jo ir nobijusies, ka algu un prēmiju limita dēļ daudzi baņķieri pametīs slaveno pasaules finanšu centru un dosies strādāt uz citām vietām pasaulē.

Reformu plānots veikt, lai nodokļu maksātājiem par savu naudu nevajadzētu atkal glābt no bankrota grūtībās nonākušas kredītiestādes un neizceltos jauna globāla ekonomikas krīze. Eiropas Komisija, kas izstrādāja jaunos noteikumus, paziņojusi, ka tie palīdzēs "pielikt punktu pārmērīgu risku uzņemšanās kultūrai, lai gūtu īstermiņa panākumus uz ilgtermiņa rentabilitātes un saprātīgas risku pārvaldes rēķina".

BNS