Pasaulē
2009. gada 6. decembris, 15:59

Rumānijā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta

Jauns.lv

Rumānijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka tajā, visticamāk, uzvarēs Sociāldemokrātiskās partijas līderis, bijušais ārlietu ministrs Mirča Džoane, sakaujot pašreizējo prezidentu Trajanu Besesku.

 Vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām Besesku ieguva 32 procentus balsu, bet Džoane - 31 procentu balsu.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētījumu firmas INSOMAR aptaujas rezultātiem par Džoani gatavi balsot 54% vēlētāju, bet par Besesku - 46%.

Prezidenta vēlēšanu uzvarētājam būs jāatrisina politiskā krīze, kas valstī izveidojusies pēc premjera Emīla Boka mazākuma valdības krišanas oktobrī. Parlaments izteica valdībai neuzticību saistībā ar tās iecerēto pensiju reformu, kas nepieciešama, lai Starptautiskais valūtas fonds (SVF) piekristu tam, ka Rumānijai tiek piešķirta starptautiskā aizdevuma kārtējā daļa 1,5 miljardu eiro (viena miljarda latu) apmērā. Jaunu valdību izveidot līdz šim nav izdevies.

Džoane uzvaras gadījumā sola jaunu valdību izveidot jau līdz Ziemassvētkiem. Džoane vēlētāju simpātijas iekarojis ar solījumiem pasargāt iedzīvotājus no ekonomikas krīzes sekām laikā, kad Rumānijai šogad tiek prognozēta IKP samazināšanās par 8%.

Savukārt investori pauduši bažas par Džoanes pretestību SVF rekomendāciju pildīšanai, tostarp valsts sektorā nodarbināto skaita samazināšanai par 150 tūkstošiem. Šis SVF ieteikums pagājušomēnes izraisīja vairāk nekā 800 tūkstošu valsts iestādēs strādājošo, tostarp skolotāju un mediķu, streiku.

Eksperti norāda, ka sociāldemokrātiem daudz ilgāku laiku varētu prasīt valsts sektora samazināšana un korupcijas apkarošana, vienlaikus Džoane drīzāk nekā Besesku varētu izvest valsti no politiskās krīzes jo viņa vadītajiem sociāldemokrātiem kopā ar Liberālo partiju parlamentā ir divas trešdaļas vietu.

Jaunas valdības iespējami ātra izveidošana nepieciešama, lai Rumānija saņemtu nākamo SVF maksājumu. SVF pēc valdības krišanas iesaldēja sarunas par nākamā maksājuma saņemšanu, līdz Bukarestē tiks izveidots jauns ministru kabinets.

Rumānijas prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

BNS