Pasaulē
2009. gada 9. decembris, 20:15

Eiropas Parlamenta deputātiem anulēta atļauja iebraukt Gazas joslā

Jauns.lv

Eiropas Parlaments (EP) trešdien no Izraēlas pieprasīja paskaidrojumus, kāpēc EP deputātu delegācijai anulēta iepriekš izsniegtā atļauja iebraukt Gazas joslā.

"Izraēla vakar pēcpusdienā deva galīgo atļauju visiem delegācijas locekļiem iebraukt [Gazas joslā]. Taču aptuveni pēc trim stundām atļauja visiem delegācijas locekļiem tika anulēta, atsaucoties uz "drošības apsvērumiem", bet nesniedzot sīkākus paskaidrojumus," sacīts EP paziņojumā.

"Mēs pieprasām pilnu paskaidrojumu par Izraēlas pieminētajiem drošības draudiem. Ir ļoti aizdomīgi, ka atļauja tika anulēta dažas stundas pēc [Eiropas Savienības] Padomes paziņojuma, kas apstiprina Eiropas nostāju par labu neatkarīgai palestīniešu valstij 1967.gada robežās un aicina izbeigt apmetņu būvniecību Rietumkrastā, tostarp Austrumjeruzalemē," paziņojis EP.

Turpretī Izraēlas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jigals Palmors paskaidrojis, ka Izraēla augstu ārvalstu amatpersonu iebraukšanu Gazas joslā ierobežo drošības apsvērumu dēļ.

"Ar ārvalstu amatpersonu iebraukšanu Gazas joslā var manipulēt teroristu organizācija ("Hamas"), lai iemantotu lielāku respektu un varētu turpināt terorisma politiku tiklab pret palestīniešiem, kā pret izraēliešiem," viņš norādīja.

Kā iepriekš ziņots, Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri otrdien apstiprināja dokumentu, kurā sacīts, ka Jeruzalemei "nākotnē jākļūst par divu valstu galvaspilsētu".

Izraēla Jeruzalemi uzskata par savu "mūžīgo, nedalāmo" galvaspilsētu, bet starptautiskā sabiedrība nekad nav atzinusi šīs pretenzijas, un palestīnieši arābu apdzīvoto Austrumjeruzalemi vēlas par savas nākotnes valsts galvaspilsētu.

LETA