Pasaulē
2009. gada 10. decembris, 09:13

Kastro apsūdz Obamu cinismā saistībā ar Nobela Miera prēmiju

Jauns.lv

Kubas eksprezidents Fidels Kastro trešdien apsūdzēja ASV prezidentu Baraku Obamu cinismā, jo Obama ir gatavs ceturtdien Oslo saņemt viņam piešķirto Nobela Miera prēmiju, lai gan plāno palielināt ASV militāro kontingentu Afganistānā.

 Kastro oktobrī raksturoja Nobela Miera prēmijas piešķiršanu Obamam kā "pozitīvu pasākumu", jo tajā ietverta kritika pret iepriekšējo ASV prezidentu īstenotu "genocīda" politiku. Savukārt Kastro politiskais sabiedrotais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess toreiz paziņoja, ka Obama nav izdarījis neko tādu, lai būtu pelnījis šo prēmiju.

Kastro, kura attieksme pret Obamu lielākoties bijusi pozitīva, trešdien izteicās kritiskāk Kubas valsts mediju publicētā ievadrakstā.

"Kāpēc Obama pieņēma Nobela Miera prēmiju, ja viņš jau bija izlēmis cīnīties Afganistānas karā līdz beigām? Viņam nevajadzēja rīkoties ciniski," uzsvēra Kastro.

"ASV prezidents nesaka ne vārda par simtiem tūkstošu cilvēku, tai skaitā bērniem un nevainīgiem vecīšiem, kas gājuši bojā Irākā un Afganistānā," atgādināja Kastro un piebilda, ka tagadējā Vašingtonas politika ir "tāda pati kā [Džordžam] Bušam".

Obamam oktobrī tika piešķirta Nobela Miera prēmija, ko viņš izpelnījies par pūliņiem samazināt kodolbruņojumu pasaulē, kā arī veicināt mieru Tuvajos Austrumos un citos pasaules reģionos.

Obama pirms dažām dienām paziņoja, ka uz Afganistānu tiks nosūtīti vēl 30 tūkstoši ASV karavīru.

Ir gaidāms, ka Obama izskaidros šo lēmumu savā runā Nobela Miera prēmijas saņemšanas ceremonijā, paziņoja Baltā nama preses sekretārs Roberts Gibss.

Oslo ceturtdien ir pastiprināti drošības pasākumi. Pie viesnīcas, kurā notiks Nobela prēmiju pasniegšana, ir sapulcējušies pretkara demonstranti.

Savukārt Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā ceturtdien tiks atklāta statuja, kurā attēlots Obama 10 gadu vecumā ar tauriņu uz pirksta. Statuja atradīsies parkā netālu no vietas, kur Obama dzīvoja no 1967. līdz 1971.gadam.

Džakartas Centra rajona pašvaldības vadītāja Silviana Murni sacīja, ka statujas mērķis ir iedvesmot Indonēzijas bērnus.

BNS