Pasaulē
2009. gada 11. decembris, 12:24

ES līderu klimata sarunas ieilgst līdz dziļai naktij

Jauns.lv

Eiropas Savienības (ES) līderu sarunas par finansējumu nabadzīgajām valstīm, lai palīdzētu tām cīnīties ar klimata pārmaiņu izraisītajām sekām, ieilga līdz dziļai naktij, taču nespējot panākt vienošanos par sešu miljardu eiro (4,22 miljardu latu) palīdzības paketi.

Tomēr amatpersonas ir pārliecināti, ka sanāksmes otrajā dienā izdosies no ES 27 valstu līderiem panākt solījumus par finansējuma iedali pilnā apmērā.

"Rīt no rīta skaitļi būs labāki, nekā šovakar," sacīja ES prezidējošās valsts Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reindfelts.

Diplomāti turpināja sarunas visu nakti, lai atrastu divus miljardus eiro pirmajiem diviem gadiem un palīdzības uzsākšanai jau 2010.gadā. Par finansējumu tālākiem gadiem paredzēts vienoties vēlāk.

ES nācijas ierosinājušas, ka līdz 2020.gadam nabadzīgākajām nācijām tiktu piešķirti 100 miljardi eiro, lai palīdzētu tām cīnīties ar jūras līmeņa celšanos, mežu izzušanu, pārtuksnešošanos un citām klimata pārmaiņu izraisītām problēmām.

Lielāko finansējumu solījusi Lielbritānija - 884 miljonus eiro - un Zviedrija - 765 miljonus eiro, bet mazākas summas Nīderlande, Spānija, Beļģija, Čehija un citas. Vairākas valstis Francijas un Vācijas vadībā iestājās par ceturtdienas laikā savāktās summas neizpaušanu.

LETA