Pasaulē
2009. gada 11. decembris, 18:42

"Airbus" militārā transporta lidmašīna "A400M" veikusi pirmo lidojumu

Jauns.lv

Eiropas aviobūves uzņēmuma "Airbus" izstrādātā militārā transporta lidmašīna "A400M", kas saskārusies ar dažādām finanšu un tehniskām problēmām, piektdien Spānijā beidzot veikusi pirmo lidojumu.

"Airbus A400M" projekts, kura izstrāde izmaksājusi 20 miljardus eiro (14,05 miljardus latu), simtiem aviācijas un militārpersonu un politiķu aplausu pavadībā gaisā pacēlās Seviļā.

Lidaparāta projektu 2003.gadā uzsāka NATO dalībvalstis Vācija, Spānija, Francija, Lielbritānija, Turcija, Beļģija un Luksemburga.

Taču "Airbus A400M" piegādes jau par trīs gadiem atpaliek no paredzētā termiņa, bet Francijas un Vācijas mediji ziņo, ka "Airbus" nepieciešami vēl pieci miljardi eiro (3,5 miljardi latu) šī projekta pabeigšanai.

Septiņas NATO dalībvalstis kopumā pasūtījušas 180 "Airbus A400M" lidmašīnas, ar kurām paredzēts nomainīt novecojušos "Transall" un "C130 Hercules" lidaparātus.

Taču vairākas valstis jau izrādījušas neapmierinātību ar projekta kavēšanos, un Dienvidāfrika nolēmusi atcelt iepriekš veikto pasūtījumu.

Sākotnēji "A400M" pirmais lidojums bija ieplānots 2008.gada beigās, bet valstīm pirmās lidmašīnu piegādes bija jāsaņem šogad.

"A400M" projekta kavēšanās galvenokārt saistītas ar nopietnām tehniskām problēmām, kas radušās lidmašīnas milzīgajos dzinējos.

Lidmašīna spēj uzlidot pat līdz 12 000 metru augstumam un nolaisties īsos, iepriekš nesagatavotos skrejceļos. Tā aprīkota ar četriem 11 000 zirgspēku dzinējiem, kas ir līdz šim jaudīgākie ārpus Krievijas ražotie dzinēji.

Patlaban paredzēts, ka pirmās "A400M" piegādes tiks veiktas ne ātrāk par 2013.gadu, un Francija un Vācija jau devusi "Airbus" laiku līdz gada beigām, lai pierādītu, ka projekts saglabājas īstenojams.

LETA