Pasaulē
2009. gada 14. decembris, 09:20

Par Abhāzijas prezidentu uz otru termiņu ievēlēts Sergejs Bagapšs

Jauns.lv

Sestdien notikušajās Abhāzijas prezidenta vēlēšanās uz otru termiņu ievēlēts pašreizējais separātiskās republikas prezidents Sergejs Bagapšs, svētdien pēc visu balsu saskaitīšanas paziņoja Abhāzijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Batals Tapagua.

 Preses konferencē Suhumi viņš informēja, ka Bagapšs ieguvis 59,4% balsu, un tas ir pietiekami, lai nebūtu jārīko vēlēšanu otrā kārta.

Otrajā vietā ierindojies bijušais viceprezidents Rauls Hadžimba ar 15,4% balstu, trešais ir valstij piederošās Abhāzijas jūras kuģniecības direktors Zaurs Ardzinba ar 10,8% balsu, ceturtais ir Ekonomiskās attīstības partijas līderis uzņēmējs Beslans Butba ar 7,9% balstu, bet pēdējais palicis Gagras rajona administrācijas vadītājs Vitālijs Bganba, kuru opozīcija uzskata par Bagapša marioneti.

Šīs bija pirmās Abhāzijas prezidenta vēlēšanas, kopš Krievija 2008.gada augustā atzina Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību pēc neilga kara ar Gruziju, kura gaitā Krievija faktiski okupēja abas separātiskās Gruzijas republikas. Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību ir atzinušas tikai Krievija, Nikaragva un Venecuēla, bet pārējā pasaule uzskata Abhāziju un Dienvidosetiju par Gruzijas teritorijām.

Bagapšs vēlēšanu kampaņā ir uzsvēris savas labās attiecības ar Krieviju, un kampaņas reklāmās viņš bija redzams blakus Krievijas premjerministram Vladimiram Putinam.

Opozīcijas kandidāti Hadžimba, Ardzinba un Butba ir kritizējuši Bagapšu par vienošanos parakstīšanu ar Maskavu, kuras ierobežo Abhāzijas suverenitāti. Viena šāda vienošanās nodrošina Krievijas kontroli pār Abhāzijas galveno dzelzceļa līniju.

Neraugoties uz viedokļu atšķirībām, visi kandidāti ir pret Abhāzijas atkalapvienošanu ar Gruziju.

Bagapšs un Hadžimba bija sāncenši arī iepriekšējās Abhāzijas prezidenta vēlēšanās 2004.gadā, pēc kurām abi paziņoja par savu uzvaru. Toreiz krīze tika atrisināta ar vienošanos par varas sadali saskaņā ar kuru Bagapšs ieguva prezidenta, bet Hadžimba - viceprezidenta amatu, no kura viņš atkāpās šogad maijā. Ironiskā kārtā 2004.gadā Krievija atklāti atbalstīja Hadžimbas, nevis Bagapša kandidatūru.

Abhāzijā ir 131 tūkstotis reģistrētu vēlētāju. Vēlēšanu laikā bija atvērti 174 balsošanas iecirkņi.

BNS