Cūku gripas epidēmija mazinās. Holandē uzliesmo jauns – kazu vīruss
Pasaulē
2009. gada 15. decembris, 09:32

Cūku gripas epidēmija mazinās. Holandē uzliesmo jauns – kazu vīruss

Jauns.lv

Cūku gripas (A/H1N1) epidēmija visā pasaulē joprojām turpinās, taču šķiet, ka pavisam drīz tā beigsies. No Nīderlandes pienākušas satraucošas ziņas par jaunas gripas uzliesmojumu: pa pēdām putnu un cūku gripai pasauli draud pārņemt kazu gripa.

Ārvalstu mediji raksta, ka jaunais vīruss tiecas strauji izplatīties. Saslimt var, kontaktējoties ar dzīvnieku tiešā veidā, vēsta „InoPressa”, atsaucoties uz „Die Presse”. Austrijas avīze raksta, ka ar kazu gripu valstī saslimuši jau 2300 cilvēku, seši no viņiem jau miruši.

Nīderlandes valdība, satraukta par notiekošo, pieprasa iznīcināt 20 000 kazu un aitu, kas ir inficējušās ar tā dēvēto Q drudzi. Patlaban šī epidēmija plosās Nīderlandes austrumu un dienvidu daļās, tieši tur arī atrodas lielākā daļa fermu, kurās mitinās apmēram 375 tūkstoši kazu. Valsts lauksaimniecības ministrija vēsta, ka jaunā gripa iemājojusi jau 55 no 350 Holandes fermām.

Avots raksta, ka kazu gripas simptomi ir tieši tādi paši, kā citām gripām - slimnieks sajūt stipras sāpes kaklā, vājumu, galvassāpes, viņam sākas iesnas un spēcīgas galvassāpes. Ja slimību nesāk ārstēt, sākas pneimonija, kas var novest pie letāla iznākuma.  

Speciālisti norāda, ka kazu gripu var ārstēt ar antibiotikām.

Nīderlandes Lauksaimniecības ministrija uzsver, ka dzīvnieku imunitāte mazinās, ja ferma, kurā tie mitinās, ir pārpildīta. Liela nozīme ir tam, vai nav lietaini laika apstākļi, un citiem faktoriem. Interneta vietne Ziege.ch raksta, ka speciālisti patlaban jau apsver iespēju radīt vakcīnu pret šāda veida gripu.

kasjauns.lv


Tēmas