2009. gada 16. decembris, 13:04

Alumunija: Igaunija, visticamāk, ieviesīs eiro jau 2011.gadā

Jauns.lv

Igaunijai, visticamāk, izdosies īstenot savu mērķi un ieviest eiro jau 2011.gadā, jo pašlaik šī Baltijas valsts aktīvi strādā pie tā, lai izpildītu prasības dalībai Eiropas monetārajā savienībā (EMS).

Tā trešdien vēstī aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisāru Hoakinu Almuniju.

"Visnotaļ iespējams, ka Igaunija iekļūs eiro zonā 2011.gadā," viņš sacīja Eiroparlamenta sēdē Strasbūrā.

Pēc viņa teiktā, līdz šim saņemtie dati no Igaunijas liecina, ka šī valsts varētu aiznākamgad kļūt par pilntiesīgu eiro zonas dalībnieci.

Tomēr lēmums par Igaunijas uzņemšanu eiro zonā nevar tikt pieņemts, kamēr nākamā gada otrajā pusē nebūs veikts izvērtējums attiecībā uz nosacījumu izpildi, piebilda komisārs.

Igaunijas Banka otrdien paziņoja, ka Igaunija pavasarī būs izpildījusi visus Māstrihtas līguma kritērijus iestājai eiro zonā. Banka prognozē, ka 2009.gada nogalē budžeta deficīts sasniegs 2,8% līdz 2,9% no IKP, bet nākamgad tas samazināsies līdz 2,7% no IKP. Māstrihtas kritērijs noteic, ka eiro zonas kandidātvalstī budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no IKP.

Pašlaik eiro zonā neietilpst 11 ES dalībvalstis - Bulgārija, Čehija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Polija, Rumānija, Ungārija un Zviedrija. Lielbritānija, Dānija un Zviedrija nevēlas ieviest eiro, bet pārējās valstis pagaidām neatbilst eiro ieviešanas kritērijiem.

Latvija, kas bija spiesta prasīt starptautisko palīdzību ekonomikas problēmu risināšanai, atzinusi, ka nevarēs ieviest eiro līdz pat 2014.gadam. Lietuva nav noteikusi oficiālu laiku eiro ieviešanai, taču prognozes rāda, ka augstā budžeta deficīta dēļ Lietuvas iestāšanās eiro zonā varētu notikt 2013.-2015.gadā.