Pasaulē
2010. gada 2. marts, 15:43

Ukrainā izjukusi valdošā koalīcija

Jauns.lv

Ukrainā izjukusi valdošā koalīcija, otrdien paziņojis parlamenta spīkers Vladimirs Ļitvins, kurš vada vienu no koalīcijā ietilpušajiem politiskajiem spēkiem - Ļitvina bloku.

"Es paziņoju par koalīcijas pastāvēšanas beigām," parlamenta sēdē sacīja Ļitvins.

Viņš teica, ka koalīciju esot atstājusi bijušā prezidenta Viktora Juščenko apvienība "Mūsu Ukraina - Tautas pašaizsardzība", tādējādi sagraujot koalīciju.

Savukārt Jūlijas Timošenko bloka frakcijas vadītājs Ivans Kiriļenko parlamenta sēdē teica, ka "pēc būtības, koalīciju ir atstājis un to likvidējis Ļitvina bloks".

Valdošo koalīciju 2008.gada decembrī izveidoja Jūlijas Timošenko bloks, "Mūsu Ukraina" un Ļitvina bloks.

Trešdien parlamentā paredzēts balsojums par neuzticību premjerministres Timošenko valdībai, ko ierosinājusi jaunā prezidenta Viktora Janukoviča vadītā Reģionu partija. Tās frakcijas vadītāja vietnieks Aleksandrs Jefremovs žurnālistiem otrdien teica, ka reģionu partija esot nodrošinājusi pietiekami daudzu deputātu atbalstu neuzticības izteikšanai un jaunas koalīcijas izveidošanai.

Janukovičs pēc uzvaras pār Timošenko prezidenta vēlēšanās pagājušajā mēnesī ierosināja Timošenko valdībai demisionēt, taču Timošenko šo priekšlikumu noraidīja.

Jauna koalīcija jāizveido 30 dienu laikā, pretējā gadījumā prezidentam ir tiesības atlaist parlamentu un izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas. Pēc koalīcijas izveidošanas tai 30 dienu laikā ir jāizveido valdība.

Koalīcija ierosina prezidentam premjerministra kandidatūru, kurš to iesniedz apstiprināšanai parlamentā. Prezidents ierosina ārlietu un aizsardzības ministru kandidatūras.

BNS

Tēmas