Šokējošs video+foto: noplūde Meksikas līcī ir daudz lielāka, nekā līdz šim pieļauts
Pasaulē
2010. gada 17. maijs, 06:30

Šokējošs video+foto: noplūde Meksikas līcī ir daudz lielāka, nekā līdz šim pieļauts

Jauns.lv

Zinātnieki atklājuši milzīgas naftas "mēles" dziļi Meksikas līča ūdeņos, kas liecina, ka naftas noplūde no zemūdens urbuma var būt daudz apjomīgāka, nekā iepriekš tika lēsts," sestdien ziņoja laikraksts "The New York Times".

­­­

Viena "mēle" bija 10 jūdzes (16 kilometrus) gara, trīs jūdzes plata un 91 metru bieza, teikts laikraksta publikācijā.

Firmas BP iznomātā naftas platforma "Deepwater Horizon" pagājušajā mēnesī uzsprāga un nogrima, pārraujot cauruļvadu, pa kuru tagad katru dienu jūrā izplūst simtiem tūkstošu galonu jēlnaftas.

"Jūras dziļumos ir šokējošs daudzums naftas salīdzinājumā ar to, ko jūs redzat ūdens virspusē," laikraksts citē Džordžijas universitātes pētnieci Samantu Džoju. "Vertikālā griezumā ir milzīgs naftas daudzums trijos vai četros slāņos."

Džoja piedalās vienā no pirmajām zinātniskajām misijām, kas vāc datus par šo vides katastrofu.

Naftas mēles mazina skābekļa daudzumu līča ūdeņos, izraisot bažas, ka šis process galarezultātā var iznīcināt lielu daļu dzīvo būtņu naftas mēļu apkārtnē, teikts laikraksta ziņā.

Džoja teica, ka pie dažām mēlēm skābekļa daudzums jau samazinājies par 30%.

"Ja tas tā turpināsies, dažos mēnešos skābekļa daudzums var sasniegt ļoti zemu līmeni, kas kļūs bīstams dzīvniekiem. Tas ir satraucoši," laikraksts citē viņas teikto.

Naftas mēles atklāja zinātnieki no vairākām universitātēm, kuri strādā uz zinātniskās pētniecības kuģa "Pelican", kas 3.maijā izgāja no Luiziānas štata ostas Kokodrijas, raksta "The New York Times".

Izpētot videoierakstus, kuros redzams no urbuma izplūstošās naftas straumes, zinātnieki provizoriski aprēķinājuši, ka no tā varētu izplūst no 25 000 līdz 80 000 barelu naftas dienā, kas ir līdz 16 reizēm vairāk par 5000 barelu, kurus savos aprēķinos iepriekš minēja ASV amatpersonas un kompānija BP.

VIDEO: amatiera video, kurā redzams naftas noplūdes patiesais apjoms un atbildīgo pušu nespēja kontrolēt situāciju.

kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP

­­­

Tēmas