Centrālamerikas vētras "Agata" upuru skaits pieaudzis līdz 144
Pasaulē
2010. gada 1. jūnijs, 09:32

Centrālamerikas vētras "Agata" upuru skaits pieaudzis līdz 144

Jauns.lv

Nedēļas nogalē Centrālameriku skārusī sezonas pirmā tropiskā vētra "Agata" ar vēja ātrumu līdz 65 kilometriem stundā laupījusi dzīvību vismaz 144 cilvēkiem.

­

Bez vēsts pazuduši 53 cilvēki un 45 000 cilvēku evakuēti no mājvietām, ziņo Sarkanā Krusta reģionālais centrs Panamā.

Tropiskās vētras dēļ, kas reģionā radījusi milzīgus postījumus, no krastiem izgājušas upes un dubļu nogruvumi izpostījuši ēkas un bloķējuši ceļus.

Ciemati un pilsētas kalnainajos apgabalos zaudējuši sakarus ar ārpasauli, vētrai iznīcinot vai bloķējot ceļus un tiltus.

Desmitiem tūkstoši cilvēku apmetušies teltīs, kuri plūdu draudu dēļ atstājuši savus mājokļus vai kuru mājokļi vētras laikā sagrauti.

Sestdien plūdu un dubļu nogruvumu dēļ savas mājas bija spiesti pamest ap 112 000 gvatemaliešu, vairāk nekā 8000 salvadoriešu un 3000 hondurasiešu.

Stihijas skartajam rajonam jau tiek gatavota starptautiskā palīdzība.

Francija pirmdien pauda līdzjūtību vētras postītajām valstīm un paziņoja par humānās palīdzības nosūtīšanu.

Arī Savienotās Valstis Hondurasas bāzē jau sagatavojušas sešus militāros lidaparātus.

Meksikas prezidents Felipe Kalderons ārkārtas lidojumiem atvēlējis lidostu valsts pierobežas pilsētā Tapačulā.

Reģionālās bankas Hondurasai jau piešķīrušas 225 000 dolāru (128,5 tūkstošus latu) palīdzību papildus ANO Pasaules pārtikas programmas ietvaros atvēlētajiem 500 000 dolāriem (285,5 tūkstošiem latu) un 5000 tonnām pārtikas.

Pasaules Banka paziņojusi, ka ar Gvatemalu noslēgs vienošanos par 45 miljonu dolāru (25,7 miljonu latu) lielu aizdevumu vētras radīto seku likvidācijai.

Pirmdien meteoroloģiskās prognozes liecināja, ka vētra sāk norimt un tuvākajās dienās "tā pakāpeniski zaudēs savu spēku".

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP

­