Sliktāko izgudrojumu top 10
Pasaulē
2010. gada 7. jūnijs, 07:36

Sliktāko izgudrojumu top 10

Jauns.lv

Portāls Time.com publicējis 50 sliktāko un muļķīgāko izgudrojumu sarakstu. Kasjauns.lv piedāvā nelielu ieskatu cilvēces sasniegumu „kauna zālē”: Sliktāko izgudrojumu top10 (bez noteiktas secības):

­

Segvay

Pārvietošanās līdzeklis, kura laišanu apgrozībā pavadīja pamatīga ažiotāža, nav attaisnojis uz to liktās cerības. Tā izgudrotājs Dīns Keimens nāca klajā ar skaļiem paziņojumiem par revolūciju cilvēku pārvietošanās paradumos, tomēr realitāte izrādījās savādāka. Ar dārgiem žiroskopiem aprīkotais braucamrīks šobrīd pārsvarā tiek izmantots dažādos atrakciju parkos, lielveikalu apsardzes darbinieku un slinku tūristu pārvietošanai.

Jaunā Coca Cola

Populārā „Coca Cola” uzņēmuma mārketinga speciālisti acīmredzot nezināja, ka nevajag ar jauniem produktiem kaitināt konservatīvos patērētājus. Sevišķi, ja runa ir par 99 gadus veco „Kolu”. „Jaunā, saldākā” versija, kas pārdošanā parādījās 1985.gada 23.aprīlī, izturēja garšas pārbaudes, bet reālajā tirgū pamatīgi izgāzās. Uzņēmuma vadība pāris mēnešu laikā saņēma neskaitāmas sūdzības par jauno produktu līdz beidzot pēc trim mēnešiem „Jauno kolu” pārtrauca ražot. Un lai pārliecinātu pircējus par to, ka viņi joprojām bauda „veco, labo” „kokakolu”, uz visām dzēriena skārdenēm un pudeļu etiķetēm uzdrukāja vārdu „Classic”.

­„Klipijs”

„Izskatās, ka jūs rakstāt vēstuli. Vai vēlaties, lai palīdzu?” Šis un vēl daudzi citi uzbāzīgi jautājumi savulaik nokaitināja ne vienu vien Microsoft Office lietotāju. Saspraudei līdzīgais Klipijs ofisa programmās parādījās 1997.gadā ar mērķi palīdzēt datorlietotājiem dažādu uzdevumu risināšanā. Diemžēl lietotāji to nenovērtēja un šobrīd Microsoft Office interfeisu uzbāzīgais Klipijs vairs nerotā.

Fārmvilla

Portāls Time.com uzskata, ka pasaulē populārākā sociālā tīkla Facebook  atkarību izraisošā spēle Farmville patiesībā ar grūtībām saucama par spēli. Tā vairāk līdzinās pirkstu veiklības treniņam, nemitīgi klikšķinot peles taustiņus virs virtuālajiem augiem. Spēles izstrādātāji apgalvo, ka spēlē reģistrējušies 10% amerikāņu. Grūti iedomāties, cik neproduktīvi aizvadītas stundas slēpjas aiz šiem 10 procentiem.

F­ord Pinto

1971.gada Ford automašīnas modelis ir viena no visu laiku sliktākajām automašīnām. Pakaļgala trieciena rezultātā šī automašīna burtiski eksplodē. Time.com raksta, ka savulaik ražotāji pat paziņoja, ka Pinto īpašniekiem lētāk sanāk maksāt cietušajiem kompensācijas, nekā salabot savu auto.

Bērnu būris

1930.gados Londonas auklītes telpas trūkumu mājās risināja visai baisā veidā. Lai neaizņemtu vietu un lai auklītēm speciāli nebūtu jādodas ar bērniem pastaigās, 1922.gadā tika patentēts „Bērnu būris”. Tieši tā – laukā aiz loga nostiprināms metāla stiepļu būris, kurā ieliek zīdaini.

T­elefona pirkstiņi

Lietojot tālruņus ar skārienjutīgiem ekrāniem, cilvēki bieži vien ir neapmierināti ar paliekošajiem taukainajiem pirkstu nospiedumiem. Viens Austriešu uzņēmums atrisināja šo problēmu, radot uz pirksta uzmaucamus „gumijas pirkstus”. Bet radās citas problēmas – gumijas uzmavas bija grūti uzvilkt un novilkt, kā arī to cena – nepilni desmit eiro daudziem likās par lielu.

Dzīvnieku duša

2004.gadā telekanāls CBS rādīja sižetu par kādu ierīci, ar kuras palīdzību iespējams mazgāt un žāvēt dzīvniekus. Dzīvnieki par to diez ko nepriecājās un par laimi vēl joprojām lielākoties cilvēki savus mīluļus mazgā ar rokām.

­ Sony kompaktdisku pretkopēšanas programmatūra.

Vairākus gadus atpakaļ ierakstu kompānijas izmisīgi cīnījās ar pirātismu. Sony izstrādāja programmu, kas neļāva nopirktos licencētos diskus iekopēt datorā. Diemžēl, kodētā programmatūra, kuras izstrādei kompānija iztērēja pamatīgu naudu, izrādījās bezspēcīga parastu marķieru priekšā. Ar permanentā flomāstera palīdzību apvelkot apkārt diskam, dārgā aizsargprogramma kļuva nederīga.

Izpletņveste.

1912.gadā vācu izgudrotājs Francs Rīčelts izgudroja tērpu, kuram vajadzēja kalpot par izpletni. Diemžēl izgudrojuma mūžs bija gaužām īss. Tas nenostrādāja un publiskās demonstrācijas laikā Francs, nolecot no Eifeļa torņa, nokrita zemē un nositās.

­

­

Kasjauns.lv

­­­­­­­