Pasaulē
2011. gada 8. janvāris, 11:38

Čīle atzīst Palestīnu kā neatkarīgu valsti

Jauns.lv

Čīle, sekojot citu Latīņamerikas valstu piemēram, atzinusi Palestīnu kā neatkarīgu valsti, piektdien paziņoja ārlietu ministrs Alfredo Moreno.

"Čīles valdība šodien pieņēma rezolūciju, atzīstot Palestīnas kā brīvas, neatkarīgas un suverēnas valsts pastāvēšanu," pavēstīja ministrs, nolasot Ārlietu ministrijas deklarāciju.

Viņš piebilda, ka Čīles prezidents Sebastjans Pinjera 4. un 5.martā apmeklēs Izraēlu un palestīniešu teritorijas.

Pagājušā gada nogalē Palestīnu kā neatkarīgu valsti atzina Brazīlija, Argentīna, Bolīvija un Ekvadora. Urugvaja paziņoja, ka šim solim sekos 2011.gadā.

Čīle savā paziņojumā nav minējusi Palestīnas robežas, lai gan pārējās Latīņamerikas valsti to atzinušas 1967.gada robežās.

Iepriekš palestīniešu valsti atzinušas Kuba, Venecuēla, Nikaragva un Kostarika.

Starptautiskā sabiedrība atbalsta palestīniešu prasības pēc valsts, ko veidotu 1967.gada Sešu dienu kara laikā okupētās Gazas joslas un Rietumkrasta teritorijas, kā arī Austrumjeruzaleme.

Tomēr ASV un vairums citu rietumvalstu atteikušās atzīt Palestīnas valsti, norādot, ka tas panākams slēdzot miera līgumu ar Izraēlu.

Tiešās sarunas starp Izraēlu un palestīniešiem pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma sākās 2.septembrī, taču iestrēga trīs nedēļas vēlāk, kad beidzās Izraēlas noteiktais moratorijs būvniecībai kolonistu apmetnēs.

Pašreizējā palestīniešu stratēģija koncentrējas uz valstiskuma pasludināšanu šī gada septembrī.


LETA