Dioksīna piesārņojuma skandāls Vācijā vēršas plašumā
Pasaulē
2011. gada 16. janvāris, 11:13

Dioksīna piesārņojuma skandāls Vācijā vēršas plašumā

Jauns.lv

Vācijā turpina plašumā vērsties skandāls dioksīna piesārņojumu mājlopu barībā, liekot amatpersonām slēgt vēl nepilnu tūkstoti mājputnu un cūku fermas. Varasiestādes jau iepriekš slēdza 4700 putnu un cūku fermas, taču šonedēļ slēgtas vēl 934 fermas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Jaunu saimniecību slēgšana saistīta ar faktu, ka viens no piesārņotās barības ražotājiem slēpis informāciju par klientiem, kam piegādājis ar dioksīnu saindēto mājlopu barību.

Lejas Saksijas federālās zemes amatpersonas uzsākušas izmeklēšanu.

"Tas ir skandāls skandāla iekšienē," sacīja Vācijas lauksaimniecības ministre Ilze Aignere.

Šo lauksaimniecību produkcija, pārsvarā olas, ir pārdotas patērētājiem kopš skandāla sākuma, taču Lauksaimniecības ministrija uzstāj, ka šo produktu lietošana uzturā nerada veselības risku iedzīvotājiem.

Piesārņojuma avots izsekots līdz kādam izplatītājam Šlēsvigas-Holšteinas federālajā zemē, kas mājlopu barības ražotājiem piegādājis eļļas, kas paredzētas biodegvielas ražošanai.

Taukvielas pārdotas 25 mājlopu barības ražotājiem, kas pēc tam piegādājuši līdz pat 150 000 tonnu saindētas barības tūkstošiem fermu, kas galvenokārt ražo olas un audzē mājputnus un cūkas.

Dioksīna piesārņojuma dēļ Vācijā izkautas simtiem cūkas, kā arī iznīcinātas aptuveni 100 000 olu.

Tomēr Dienvidkoreja pārtrauksi Vācijā audzētas cūkgaļas importu, bet Slovākija apturējusi vācu olu un mājputnu gaļu tirdzniecību.

Tajā pat laikā Eiropas Komisija (EK) šonedēļ ziņoja, ka daļa lopbarības no Vācijas tikusi eksportēta uz Franciju un Dāniju. Turklāt aptuveni 136 000 olu nonākušas Nīderlandē un daļa Lielbritānijā.

Dioksīni, kas ir atkritumu sadedzināšanas un industriālo darbību blakusprodukts, nelielās devās sastopami daudzos pārtikas produktos un nerada tūlītēju veselības pasliktināšanās, bet pie lielākām devām tas ilgtermiņā uzkrājas cilvēka organismā, radot virkni veselības problēmu, tostarp veicina vēža attīstību.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP

­