Pasaulē
2011. gada 14. aprīlis, 16:37

Minskas metro terorakta lietā aizturēti pieci cilvēki

Jauns.lv

Aizdomās par līdzdalību sprādziena sarīkošanā pirmdien Minskas metro Baltkrievijas likumsargi aizturējuši vēl divus cilvēkus, ceturtdien pavēstīja Ģenerālprokuratūrā, līdz ar to kopumā šajā lietā arestēti ir pieci cilvēki.

Diviem aizturētajiem - terorakta tiešajam izpildītājam un vienam viņa palīgam - kā drošības līdzeklis noteikts arests, preses konferencē sacīja ģenerālprokurora vietnieks Andrejs Šveds. Aizturētie jau iepriekš atzinušies nodarītajā, apliecināja prezidents Aleksandrs Lukašenko un valsts drošības struktūru vadītāji.

Ir noskaidrota vieta, kur sagatavotas sprāgstvielas un pats spridzeklis. Tas nav noticis Minskā, norādīja Šveds. Viņš atteicās apstiprināt, ka spridzeklis bijis radiovadāms.

Viens un tas pats cilvēks pagatavojis spridzekļus, kas 2005.gadā eksplodēja Vitebskā, 2008. un 2011.gadā Minskā, sacīja Šveds.

Izmeklētājiem bija jāpārskata "milzīga telpa, jāsavāc tūkstošiem informācijas nesēju, priekšmetu, lietu", atzina amatpersona. "Mēs strādāsim ar katru aizturēto, daļa jau ir iztaujāta. Tiek veikts pastāvīgs darbs, lai fiksētu visus šī nozieguma pierādījumus un atmaskotu visus vainīgos - ne tikai izpildītājus, bet arī iespējamos organizatorus."

Aizturētie ir Baltkrievijas pilsoņi, viņu vecums - līdz 30 gadiem, neviens no viņiem agrāk nav tiesāts, atbildot jautājumu par aizturēto identitāti, sacīja Šveds. Viņš neatklāja aizdomās turamo vārdus un neizteicās par terorakta motīviem.

Sprādziens Minskas metro stacijā "Oktjabrjskaja" notika pirmdien vakara maksimumstundā. Pēc jaunākajiem datiem, teroraktā tika nogalināti 12 un ievainoti ap 200 cilvēku.


LETA