Pasaulē
2011. gada 2. jūlijs, 23:33

Vācija pieprasa ES izvērtēt Dānijas robežkontroles atjaunošanu

Jauns.lv

Vācijas tieslietu ministre Sabīne Loithoisere-Šnarenbergere, kas asi kritizējusi Dānijas lēmumu atjaunot robežkontroli, pieprasījusi Eiropas Savienības (ES) reakciju šajā jautājumā.

"Es sagaidu, ka Eiropas Komisija (EK) kā [ES] līgumu aizstāvis izmeklēs dāņu lēmuma atbilstību Eiropas tiesību normām," sestdien laikrakstā "Hamburger Abendblatt" publicētajā intervijā izteikusies Loithoisere-Šnarenbergere.

Viņa piebildusi, ka Kopenhāgenas lēmums atjaunot muitas pārbaudes uz robežas ar Vāciju un Zviedriju nesis "Eiropai sliktu dienu" un bijis nepārprotams ES līgumā ietverto saistību pārkāpums.

Dānijas mazākuma valdība, kuru parlamentā atbalsta galēji labējā Dāņu Tautas partija (DVP), paziņoja, ka nākamnedēļ izlases kārtībā uzsāks muitas pārbaudes uz robežas ar Vāciju un Zviedriju, tādējādi cenšoties apturēt noziedznieku ieplūšanu no Austrumeiropas.

Cenšoties mazināt kaimiņvalstu un ES satraukumu, Kopenhāgena uzsvērusi, ka pārbaudes netraucēšot satiksmes plūsmu.

"Lielais vairākums ceļotāju pārbaudes nepamanīs. Mēs laipni gaidām vācu atpūtniekus," norādīja Dānijas muitas un nodokļu ministrs Pēters Kristensens.

Sākot no otrdienas, 30 muitas ierēdņi uz Vācijas robežas un 20 - uz Zviedrijas robežas uzsāks pārbaudes, meklējot narkotikas, ieročus un nelegālus naudas līdzekļus.

Ar nākamo gadu uz robežas esošo muitas ierēdņu skaits tiks palielināts. Dānija paredz robežšķērsošanas punktos uzstādīt arī elektronisko skanēšanas aparatūru, bet pie lielākajiem ceļiem un svarīgākajās dzelzceļa stacijās tiks iekārtotas muitnīcas.


LETA