Pasaulē
2011. gada 23. jūlijs, 20:52

Oslo slepkavnieks internetā vērsies pret multikulturālismu un islāmu

Jauns.lv

Norvēģijas pilsonis, kuram izvirzītas apsūdzības par sprādziena un apšaudes sarīkošanu Oslo piektdien, kad dzīvību zaudēja vismaz 92 cilvēki, ir bijušais populistiskas, pret imigrāciju vērstas partijas biedrs, kurš interneta emuāros uzbruka multikulturālismam un islāmam.

Lai gan policija neatklāj viņa identitāti, plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka aizdomās par sprādziena galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, sarīkošanu un pēc tam uguns atklāšanu valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 85 cilvēkus, aizturētā vārds ir Anderss Bērings-Breivīks.

Internetā pieejamajos ierakstos, kurus parakstījis Bērings-Breivīks, asi kritizēta Eiropas politika, mēģinot apvienot dažādu etnisko grupu kultūras. Tajos arī apgalvots, ka daudzi britu musulmaņu jaunieši atbalsta islāmistu kaujiniekus.

"Kad multikulturālisms pārtrauks būt par ideoloģiju, kas veidota, lai grautu Eiropas kultūru, tradīcijas, identitāti un nacionālas valstis," teikts vienā no ierakstiem, kas 2010.gada 2.februārī publicēts interneta vietnē document.no, kurā publicētas labējās idejas.

"Divi pētījumi liecina, ka 13% jauno britu musulmaņu vecumā no 15 līdz 25 gadiem atbalsta [starptautiskā teroristu tīkla] "Al Qaeda" ideoloģiju," teikts citā pērn 16.februārī publicētā ierakstā.

Policija piektdien pārmeklēja dzīvokli Oslo nomalē. Kaimiņi stāstīja, ka dzīvoklis pieder aizdomās turētā mātei, kas esot jauka dāma.

Norvēģijas policijas priekšnieka vietnieks Rodžers Andresens aicināja nespekulēt ar iespējamajiem uzbrukumu motīviem. Policija paziņoja, ka sociālās saziņas vietnē "Facebook" aizdomās turētais sevi raksturojis, kā labēji noskaņotu kristieti.

Bērings-Breivīks no 2004.līdz 2006.gadam bijis Progresa partijas biedrs. Norvēģijas parlamenta otrās lielākās partijas komunikāciju nodaļas vadītājs Frederiks Fārbers informēja, ka aizdomās turētais no 1997.gada līdz 2006.vai 2007.gadam bijis partijas jaunatnes organizācijas biedrs.

"Viņš bija biedrs un piedalījās vietējā partijas nodaļā Oslo, tomēr viņš vairs nemaksāja biedra naudu un no partijas izstājās 2006.vai 2007.gadā," skaidroja partijas pārstāvis.

Progresa partija vēlas krietni stingrākus imigrācijas ierobežojumus, bet kreisi centriskā valdības atbalsta multikulturālismu. Vairākas sabiedriskās domas aptaujas Progresa partija ir līderu lomā.

Progresa partijas līdere Siva Jensene uzsvēra, ka viņš no partijas jau ir izstājies. "Viņš virs nav biedrs," Jensene teica aģentūrai "Reuters". "Mani ļoti apbēdina, ka viņš agrāk ir bijis partijas biedrs. Viņš nekad nebija ļoti aktīvs un ir grūti atrast kādu, kas zina ko daudz vairāk par viņu," klāstīja partijas līdere.

Viņš bijis arī brīvmūrnieks, paziņoja organizācijas pārstāvis. Brīvmūrnieki tiekas slēgtās brālīgās grupās daudzās pasaules malās.

Lai gan Bērings-Breivīks uzbrukuma brīdī Darba partijas jauniešu nometnes dalībniekiem bija ģērbies policijas formā, viņš nekad nav strādājis policijā.

Bēringa-Breivīka profilā sociālās saziņas tīklā "Facebook" teikts, ka viņa intereses ir kultūrisms, konservatīvā politika un masoni. 17.jūlijā viņš izdarījis šādu ierakstu sociālās mikroblogošanas vietnē "Twitter": "Viens cilvēks ar ticību ir līdzvērtīgs simts tūkstošu lielam spēkam, kam ir tikai intereses."

Oslo piektdienas pēcpusdienā notika ar spridzekļiem piekrautas automašīnas sprādziens pie valdības un tabloīda VG redakcijas ēkām, kurā gāja bojā septiņi un smagi ievainoti deviņi cilvēki.

Izsisti logu stikli 17 stāvu augstajā valdības ēkā, kā arī tuvējo ministriju un laikraksta VG redakcijas ēkās, bet Naftas ministrijas ēkā izcēlās ugunsgrēks. Valdības un Finanšu ministrijas ēkām nodarīti būtiski postījumi.

Ar spridzekļiem piekrauto automašīnu valdības un mediju ēku kvartālā atstāja Bērings-Breivīks, un pēc tam tā eksplodēja. Savukārt Bērings-Breivīks devās uz jauniešu nometni, lai sarīkotu apšaudi.

Policija pēc sprādziena slēdza kvartālu un evakuēja tajā esošās ēkas - ne tikai valdības un ministriju, bet arī Norvēģijas lielāko laikrakstu un ziņu aģentūras NTB birojus.

Tikmēr Bērings-Breivīks, ģērbies policijas formā, no automātiskā ieroča atklāja uguni valdošās Darba partijas jauniešu vasaras nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā galvaspilsētas Oslo apkaimē, nogalinot 85 un ievainojot pagaidām nenoskaidrotu skaitu cilvēku. Daļa ievainoto ir smagā stāvoklī.

Nometnē bija 14 līdz 19 gadus veci jaunieši. Uzbrucējs šāvis uz visiem, kas bijuši viņam tuvumā - vispirms uz tiem, kas bija uz sauszemes, bet pēc tam uz tiem, kas atradās ezera ūdenī.

Policijai nometnes teritorijā vēlāk atradusi spridzekļus. Nelielā Utejas sala ir Darba partijas jauniešu organizācijas īpašums un vasaras nometnes tur notiek katru gadu.

Oslo policijas pārstāve sestdien apliecināja, ka turpinās meklēšanas darbi ūdenī, kur daudzi mēģināja meklēt glābiņu no uzbrucēja.

Vairāki Norvēģijas medji vēstīja, ka aculiecinieki stāstījuši arī par otru šāvēju. Policijas pārstāve gan atzina, ka konkrētu ziņu par to neesot, bet policija neizslēdz nevienu iespēju.

Šīs nometnes 560 dalībniekus sestdien bija paredzēts uzrunāt partijas līderim un Norvēģijas premjerministram Jensam Stoltenbergam.

Viņš preses konferencē notikušo nosauca par nacionāla mēroga traģēdiju, kādu Norvēģija nav piedzīvojusi kopš Otrā pasaules kara.

Uzbrukumā jauniešu nometnei izdzīvojušos, kas izmitināti kādā Oslo viesnīcā, sestdien apmeklēja gan premjerministrs, gan Norvēģijas karalis Haralds V un karaliene Sonja un citas augsta ranga amatpersonas.

Cietušajiem palīdzību sniedz policijas darbinieki, Starptautiskā Sarkanā Krusta pārstāvji un garīdznieki.

BNS