Pasaulē
2011. gada 7. augusts, 23:07

Timošenko advokāts pārsūdzējis tiesas lēmumu par Ukrainas ekspremjeres apcietināšanu

Jauns.lv

Ukrainas ekspremjeres Jūlijas Timošenko advokāts pārsūdzējis Kijevas Pečoras rajona tiesas lēmumu Timošenko noteikt drošības līdzekli apcietinājumu.

Advokāts Jurijs Suhovs sūdzību svētdien pa pastu nosūtījis Kijevas Apelācijas tiesai, informēja Timošenko preses dienests.

Jau ziņots, ka Kijevas Pečoras rajona tiesa piektdien nolēma mainīt drošības līdzekli un apcietināt Ukrainas bijušo premjerministri Jūliju Timošenko.

Decembra vidū Timošenko noteica drošības līdzekli - parakstu par neizbraukšanu no dzīvesvietas, kas nozīmē, ka viņa nedrīkst pamest apdzīvoto vietu, kurā dzīvo, bez izmeklētāju atļaujas, bet tiesa piektdien nolēma mainīt drošības līdzekli pret apcietinājumu, jo "apsūdzētā sistemātiski ir veikusi pārkāpumus, kavējot liecinieku nopratināšanu". Viņa neesot tiesu uztvērusi nopietni, savā mikroblogošanas vietnes "Twitter" kontā izsmējusi tiesnesi un lieciniekus, veicot ierakstus turpat no tiesas zāles.

Tiesa izskata lietu pret Timošenko par viņas parakstīto darījumu ar Krieviju par gāzes piegādēm, kā dēļ partijas "Tēvzeme" līdere Timošenko tiek apsūdzēta par 1,5 miljardu grivnu (91,5 miljoni latu) zaudējumu nodarīšanu Ukrainas valsts budžetam.

Pie tiesas zāles izejas Timošenko tika ieslēgta rokudzelžos.

Nākamā tiesas sēde šajā lietā paredzēta pirmdien.

2004.gada Oranžās revolūcijas līderi apsūdz par to, ka viņa pārsniegusi savas dienesta pilnvaras, 2009.gadā piekrītot pārmērīgi dārgiem līgumiem ar Krievijas dabasgāzes kompāniju "Gazprom" pēc tam, kad uz neilgu laiku tika pārtrauktas gāzes piegādes Ukrainai. Piegādes tika pārtrauktas, jo Ukraina atteicās maksāt "Gazprom" noteikto augstāko cenu.

Piegāžu pārtraukumi ietekmēja lielāko daļu Eiropas valstu.

Timošenko lēmums piekrist Krievijas prasībām un tas, ka viņa Maskavā parakstīja līgumu ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu par gāzes piegādes atjaunošanu, sagrāva viņas valdības reputāciju.

Pati Timošenko noraida visas apsūdzības, sakot, ka tā ir Krievijai daudz draudzīgākā prezidenta Viktora Janukoviča atriebība. Pērn Ukrainas prezidenta vēlēšanās Janukovičs uzvarēja Timošenko.

Pret Timošenko ierosinātas vēl divas krimināllietas: par Kioto protokola programmas piešķirto līdzekļu izsaimniekošanu un par medicīnas iestādes vajadzībām iegādātām automašīnām "Opel Combo", kuras eksperti atzīst par neatbilstošām pacientu transportēšanai.

Bijusī Ukrainas premjerministre tiek apsūdzēta par Ukrainai piešķirto 380 miljonu eiro (267 miljoni latu) izšķērdēšanu. Viņa vienpersoniski esot izlēmusi no siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu kvotu pārdošanas iegūtos līdzekļus izmantot Ukrainas budžeta izdevumu segšanai, galvenokārt, pensiju izmaksai.

Timošenko bija Ukrainas premjerministre no 2005.gada janvārim līdz septembrim un no 2007.gada decembra līdz 2010.gada martam.


BNS