Pasaulē
2011. gada 26. septembris, 00:53

Saūda Arābijas karalis piešķir balsstiesības sievietēm

Jauns.lv

Saūda Arābijas karalis Abdulla svētdien paziņojis par vēsturisku lēmumu - piešķirt sievietēm tiesības gan balsot, gan pašām balotēties pašvaldību vēlēšanās, vienīgajā sabiedrības balsojumā, kas tiek rīkots šai konservatīvajā Persijas līča karaļvalstī.

Turklāt sievietes turpmāk tiks iekļautas arī Saūda Arābijas Šūrā - konsultatīvajā padomē, kuras locekļi tiek iecelti, norādījis karalis.

Jaunā kārtība būs spēkā no nākamā Šūras pilnvaru termiņa un no nākamajām pašvaldību vēlēšanām, kas tiks rīkotas pēc četriem gadiem, jo tuvākās vēlēšanas notiek jau ceturtdien, tādēļ līdz tam nekādas pārmaiņas īstenot dzīvē nav iespējams.

"Vēršoties pret sieviešu izloāciju, mēs apspriedām šo jautājumu ar garīdzniecību un nolēmām sievietes kā pilntiesīgas locekles iekļaut Konsultatīvajā padomē, sākot no padomes nākamā pilnvaru termiņa," uzsvēris karalis Abdulla.

Saūda Arābijas cilvēktiesību aktīvisti jau ilgu laiku cīnās par sieviešu balsstiesībām, un vairāk nekā 60 šīs valsts intelektuāļu un cilvēktiesību aizstāvju aicinājuši boikotēt gaidāmās vēlēšanas, ja tajās nav ļauts piedalīties sievietēm.

Pašvaldību vēlēšanas tiek rīkotas tikai otro reizi visā Saūda Arābijas vēsturē. Pirmās tika sarīkotas 2005.gadā un nākamajām būtu bijis jānotiek aizpērn, bet tajās ievēlēto pašvaldību padomju pilnvaru termiņu valdība pagarināja par diviem gadiem.

Par vietām 285 pašvaldību padomēs sacentīsies vairāk nekā 5000 kandidāti - šoreiz vēl vienīgi vīrieši. Balsojumā tiek ievēlēta tikai puse padomju locekļu, otru pusi ieceļ valdība.

LETA AFP