Pasaulē
2012. gada 20. janvāris, 00:25

Lukašenko sola reformas Baltkrievijas politikā

Jauns.lv

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka nolēmis pakāpeniski īstenot politiskās reformas pēc tam, kad novērojis, kā citās valstīs tiek gāzti autoritāri režīmi.

Tā bija viena no retajām reizēm, kad Lukašenko atzina spiedienu, ko rada Rietumu noteiktās sankcijas un pagājušā gada ekonomikas krīze.

"Pētām dažādas tendences, kas patlaban attīstās pasaulē. Un, protams, mēs gan pielāgosim, gan modernizēsim mūsu politisko sistēmu," Lukašenko teikto ceturtdien citēja Baltkrievijas ziņu aģentūra "Belta".

Lukašenko, kas tiek dēvēts par Eiropas pēdējo diktatoru, atzina, ka viņa valdība "vienmēr vajag būt soli priekša procesiem, kas notiks".

Viņš nesniedza detalizētāku informāciju par saviem reformu plāniem, bet norādīja, ka tie pakāpeniski tiks īstenoti pēc tam gada beigās gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Kopš stāšanās amatā 1994. gadā Lukašenko izveidojis spēcīgu vienas partijas varu un radījis novājinātu parlamentu, kas ir pilns ar viņam lojāliem cilvēkiem.

Pēc 2010. gada decembrī notikušajām vēlēšanām Lukašenko stājās amata uz ceturto prezidentūras termiņu. Pēc vēlēšanām notika plaši protesti un tika aizturēta lielākā daļa no Lukašenko konkurentiem vēlēšanās, neskatoties uz to, ka pret to asi iebilda starptautiskā sabiedrība.

Divi no desmit prezidenta amata kandidātiem joprojām atrodas cietumā.

BNS