foto: facebook.com/menofortas
Šekspīra festivālā Londonā rādīs Nekrošus "Hamletu" ar Andrju Mamontovu titullomā
Andrjus Mamontovs.
Pasaulē
2012. gada 24. aprīlis, 23:57

Šekspīra festivālā Londonā rādīs Nekrošus "Hamletu" ar Andrju Mamontovu titullomā

LETA

Viens no mūslaiku atzītākajiem Viljama Šekspīra "Hamleta" iestudējumiem, kas tapis pazīstamā lietuviešu režisora Eimunta Nekrošus teātra studijā "Meno fortas", jūnija sākumā noslēgs Šekspīra teātra "Globe" rīkoto izcilā angļu dramaturga darbu festivālu "Globe to Globe". Galveno lomu šai izrādē atveido pazīstamais lietuviešu mūziķis Andrjus Mamontovs.

Tuvojoties 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm, kuru laikā norisināsies arī Londonas Kultūras olimpiāde, teātris "Globe" sarūpējis iespēju sešu nedēļu laikā noskatīties visas 37 Šekspīra lugas 37 pasaules tautu valodās. Lētākās biļetes nopērkamas par piecām, dārgākās - par 35 sterliņu mārciņām (no 4,30 līdz 30 latiem).

Pirms 15 gadiem veidotais Nekrošus "Hamleta" iestudējums daudzkārt atzīts par jaunu lappusi Šekspīra interpretāciju vēsturē un rādīts daudzu pasaules pilsētu teātros, tostarp Rīgā, bet 2. un 3.jūnijā to pirmo reizi varēs noskatīties arī Šekspīra dzimtenē.

Režisora lēmums uzaicināt šai lomai neprofesionāli savulaik pārsteidza daudzus, bet, kā toreiz izteicās pats Nekrošus, Mamontovu viņš ir izvēlējies tāpēc, ka viņš ir "dzīvs, ekspresīvs cilvēks, īsts tīrradnis".

Festivāls "Globe to Globe" aizsākās 21.aprīlī, svinot Šekspīra 448.dzimšanas dienu, un turpināsies līdz 3.jūnijam. Kā vēsta portāls "Latviesiem.co.uk", festivāla atklāšanā 154 Šekspīra soneti lasīti trīsdesmit valodās, tostarp arī latviski, bet pēdējais sonets skandēts vienlaicīgi visās trīsdesmit valodās.

LETA

Tēmas