Puse Eiropas čigānu dzīvo mājās bez tualetes, dušas vai elektrības
Pētījums arī atklāja, ka 45% čigānu dzīvo mājās, kur nav tualetes, dušas, elektrības vai virtuves, un tikai 30% čigānu ir apmaksāts darbs.
Pasaulē
2012. gada 23. maijs, 16:30

Puse Eiropas čigānu dzīvo mājās bez tualetes, dušas vai elektrības

Jauns.lv

Puse no Eiropas čigāniem dzīvo mājās bez tualetes, dušas vai elektrības un tikai katrs sestais no gados jaunajiem čigāniem ir mācījies tālāk par pamatskolu, liecina jauns pētījums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vidējā izglītība vai profesionālā sagatavošana ir tikai 15% Eiropas Savienības (ES) jauno čigānu, secināts pētījumā, kuru kopīgiem spēkiem veikusi ES Pamattiesību aģentūra, ANO Attīstības programma (UNDP) un Pasaules Banka (PB).

Intervējot cilvēkus no divām kopienām - čigānu un citu tautību -, kas dzīvo vienā un tajā pašā vidē, darba tirgus un sociālās infrastruktūras apstākļos, secināts, ka citu tautību kopienā izglītības līmenis ir ievērojami augstāks. Citu tautību cilvēku vidū vidējā izglītība vai profesionālā sagatavošana ir vairāk nekā 70% cilvēku, secināts pētījumā.

Pētījums arī atklāja, ka 45% čigānu dzīvo mājās, kur nav tualetes, dušas, elektrības vai virtuves, un tikai 30% čigānu ir apmaksāts darbs.

"Šie pētījuma rezultāti sniedz drūmu ainu par čigānu situāciju ES," teikts ES Pamattiesību aģentūras direktora Mortema Kjēruma izdotajā paziņojumā.

Pētījums balstīts uz intervijām ar vairāk nekā 22 200 čigāniem un citu tautību pārstāvjiem 11 valstīs - Francijā, Itālijā, Portugālē, Grieķijā, Spānijā, Bulgārijā, Čehijā, Ungārijā, Polijā, Rumānijā un Slovākijā - , aptverot lielāko daļu Eiropas čigānu kopienas.

"Izstumšanas modeļu vērienīgums un līdzība ES dalībvalstīs ir pārsteidzošs un nedod nekādu attaisnojumu, lai aizkavētu ātru, efektīvu rīcību situācijas uzlabošanai," norādīja Kjērums.

Astoņi procenti no pētījumā intervētajiem dzīvo mājsaimniecībās, kam draud nabadzības risks, un 40% gadījumu vismaz viens cilvēks pēdējā mēneša laikā ir aizgājis gulēt izsalcis, jo ģimenei nav pieticis naudas pārtikai, secināts pētījumā.

Ar pētījuma atklājumiem tiks iepazīstināta ar Eiropas Komisija (EK), kuru Kjērums aicina piešķirt lielāku finansējumu čigānu izglītošanai.

"Tā ir atslēga, lai atslēgtu viņu nākotnes potenciālu," paziņoja Kjērums, uzsverot, ka tieši izglītība ļaus jaunajiem čigāniem izbēgt no diskriminācijas, atstumšanas un nabadzības.

Saskaņā ar ES Pamattiesību aģentūras datiem Eiropā dzīvo desmit līdz 12 miljoni čigānu.

LETA, Foto: shutterstock.com